Gemeente Haarlem


11 februari 2004

48/2004
Gemeente Haarlem, sector Publieksdienst

Persbericht


Datum
Informatie bij
Telefoon
Fax
E-mail
Nummer
College van B&W geeft Stichting Stadstoezicht een laatste kans
Stichting krijgt tot 1 juli 2004 de tijd een overnamepartner te zoeken

Het college van B en W van gemeente Haarlem is akkoord gegaan met het verlenen van extra subsidie aan de Stichting Stadstoezicht Haarlem tot medio dit jaar en met een aanvulling van de ontstane tekorten sinds 2000. Daarmee is de weg vrijgemaakt voor de noodlijdende stichting om te zoeken naar een overnamepartner om ook na medio 2004 de stadswachten voor Haarlem te kunnen behouden.

De Stichting Stadstoezicht Haarlem
De Haarlemse stadswachten zijn sinds 1996 ondergebracht bij de Stichting Stadstoezicht Haarlem. Deze stichting vervult sinds 1998 een regionale stadswachtfunctie. Sinds de oprichting is de doelstelling om zowel de veiligheid als de werkgelegenheid te stimuleren. Vanaf het begin echter kampt de stichting met financiële problemen. Tot het jaar 2000 zijn al eerder tekorten incidenteel aangevuld door het college. In 2003 heeft de stichting opnieuw aan de bel getrokken.

Financiële situatie
Om inzicht te krijgen in de problemen heeft de gemeente Haarlem in 2003 een financiële analyse van de stichting gemaakt. Al jaren is het knelpunt dat de financiering uit gesubsidieerde arbeid niet de totale kosten van de stichting kan dekken. Daarnaast komen er vanaf 2004 geen nieuwe ID-banen meer bij door invoering van de Wet werk en bijstand. De plekken van stadswachten die een reguliere baan vinden worden niet meer opgevuld. Op basis van de financiële analyse is de stichting tot de conclusie gekomen dat de continuïteit op de lange termijn sterk onder druk staat. De stichting is dan ook op zoek gegaan naar een overnamepartner.

Het college van B en W ondersteunt het voornemen van het bestuur om te zoeken naar een geschikte overnamekandidaat die meer garanties voor de continuïteit kan bieden. De gemeente assisteert de stichting bij de selectie van de overnamepartner.

Voor 1 juli moet duidelijk zijn welke optie tot overname een levensvatbare toekomst biedt voor het stadstoezicht in Haarlem. Vanaf dat moment zal er mogelijk een nieuw vormgegeven financiële relatie zijn met een aanbieder van toezicht in de openbare ruimte. Als er geen oplossing wordt gevonden wordt de subsidie van gemeente Haarlem aan de Stichting Stadstoezicht per 1 juli 2004 stopgezet.

Procedure
De voorstellen uit de nota zullen pas definitief zijn na behandeling in de commissie Abz en de gemeenteraad. In februari 2004 wordt deze nota ter advisering voorgelegd aan de commissie Abz. Daarna zal deze nota in de Gemeenteraad behandeld worden voor een definitief besluit.


Meriam Juthan/Communicatieadviseur
023-5114398
023-5115171
mjuthan@haarlem.nl

---- --