Gemeente Haarlem


116 februari 2004

46/2004
Gemeente Haarlem, sector Stedelijke Ontwikkeling

Persbericht


Datum
Informatie bij
Email
Telefoon
Nummer
Uniek zwembad behouden voor de toekomst
ONTWERP RESTAURATIE/ RENOVATIE HOUTVAART KLAAR

Het college van burgemeester en wethouders van Haarlem is dinsdag 10 februari 2004 akkoord gegaan met het restauratie en renovatieontwerp van het zwembad De Houtvaart. Bij opening wordt een uniek monument behouden in de functie waarvoor het is gebouwd.
Hiermee komt wethouder Barnhoorn van Sport zijn toezegging na tijdens de begrotingsbehandeling eind 2003. Het ontwerp is ontwikkeld in nauw overleg tussen gemeente Haarlem, Stichting Sportaccommodaties Kennemerland en Stichting Vrienden van de Houtvaart. Karakteristieke eigenschappen van het ontwerp zijn: behoud van monumentale status en uitstraling, moderne functionele kwaliteit van de bassins en installaties, veiligheid voor de gebruikers, gebruik van zonnewarmte voor verwarming van het (zwem-)water, vermindering van milieubelasting en milieurisico's bij exploitatie. Na besluitvorming door de gemeenteraad kan de uitvoering gestart worden en wordt gewerkt aan opening van het bad in het seizoen van 2005.

RVS-bekleding bassins
Het ontwerp voorziet in een restauratie van de monumentale 20-er jaren bebouwing. In detaillering en kleurstelling krijgt het zwembad de uitstraling die het had bij de opening in 1927.
Bij de renovatie van de zwemfaciliteiten krijgt het huidige 50 meterbassin en een van de ondiepe baden krijgen een RoestVrijstalen (RVS) bekleding. De perrons worden voorzien van rubberen warmtecollectormatten, die zorgen voor een milieuvriendelijke verwarming van het (zwem-)water. In de winter wordt het zelfs mogelijk op de matten een ijsbaantje te maken. De warmte, die bij de koeling vrijkomt, houdt het water in de bassins vorstvrij, zodat het gebruikt kan blijven.
In het hoofdgebouw komt een horecavoorziening die ook buiten de openingsuren van het zwembad gebruikt kan worden voor allerlei (buurt-)activiteiten. Het peuterbad wordt om veiligheidsredenen verplaatst naar de speelweide.


Rutger van Oppenraaij, communicatie
oppenrrw@haarlem.nl
023-511 5594


---- --