VERENIGING VNO-NCW

Schraven: 'ICT beter gebruiken tegen administratieve lasten'

DEN HAAG, 11 FEBRUARI 2004 - Voorzitter Jacques Schraven van de ondernemingsorganisatie VNO-NCW vindt dat er nog te weinig terechtkomt van een effectieve inzet van informatie- en communicatietechnologie (ICT) voor het verminderen van de administratieve lasten voor het bedrijfsleven. De automatisering van informatieprocessen wordt te fragmentarisch aangepakt.

Schraven heeft dit woensdag gezegd tijdens een bijeenkomst in Den Haag, waar het ministerie van Economische Zaken een presentatie gaf van de eerste 'producten' van het programma 'ICT en administratieve lastenverlichting'.

Uit een Europese vergelijking blijkt volgens de VNO-NCW-voorzitter dat de Nederlandse overheid nog maar weinig ict inzet: 'Zowel in het opvragen van informatie bij allerlei overheidsdiensten als in het afwikkelen van transacties tussen overheid en bedrijf of burger, is ons land een gewone Europese middenmoter. In het volledig elektronisch afwikkelen van zulke transacties lopen we zelfs behoorlijk achteraan.'

De VNO-NCW voorzitter vindt overigens dat bij het bereiken van de afgesproken vermindering van de administratieve lasten met 25 procent zo veel mogelijk moet worden ingezet op echte vereenvoudiging en het ombouwen van papier formulieren naar elektronische zo min mogelijk moet worden meegeteld.

Schraven pleit voor een structurele aanpak van de 'duizenden verschillende incidentele discussies-via-formulieren via elektronische weg'. Het zou bedrijven een hoop werk en overlast kunnen schelen: 'Harmoniseer bovendien de lay-out, de definities, de verzendprocedures, de soort handtekening die allerlei vergunningaanvragen elektronisch begeleidt.'

De VNO-NCW-voorzitter waarschuwde ook voor 'taai-bureaucratisch verzet tegen verandering'. Als voorbeeld noemde hij de discussie over het elektronisch 'basisbedrijvenregister', dat gevuld wordt met gegevens vanuit het Handelsregister, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de fiscus. Volgens Schraven moeten in totaal circa 190.000 ondernemers 'die keurig in diverse bestanden staan zich alsnog aan een loket vervoegen omdat het niet lukt hun basale gegevens van uit de bestaande bestanden in het basisbedrijvenregister te laden. Het komt mij voor dat hier ten onrechte een 'technisch niet kunnen' wordt opgevoerd om een 'organisatorisch niet willen' te maskeren.', aldus de VNO-NCW-voorzitter.

Tijdens de bijeenkomst beloofde minister Brinkhorst van Economische Zaken dat alsnog bestaande gegevens gebruikt zullen worden om het basisbedrijvenregister te completeren.


------------------
De volledige tekst van de toespraak is beschikbaar op www.vno-ncw.nl.