Gemeente Moerdijk


ONTWIKKELING WERKGELEGENHEID DRAMATISCH GEDAALD IN 2003

In opdracht van de gemeenten en de provincie heeft Etin Adviseurs een onderzoek verricht naar de ontwikkeling van de werkgelegenheid in Noord-Brabant in het tijdvak 1999-2003. In het laatste jaar laat de uitslag van het onderzoek een behoorlijke keldering zien in de gemeente Moerdijk.

Het college vindt de rapportage een waardevol document om enigszins een inschatting te kunnen maken van de effecten van de gewijzigde economische ontwikkelingen sinds 2001. Een negatief economisch klimaat, ten opzichte van een voorgaande periode van groei, heeft geleid tot vermindering van investeringen in de bedrijvensector. Dat heeft de ontwikkeling van de arbeidsmarkt weer negatief beïnvloed.

In de periode 1999-2002 kreeg de ontwikkeling van de werkgelegenheid in de gemeente Moerdijk het predicaat "bovengemiddeld" mee. In de periode 2002-2003 is de ontwikkeling daarentegen "benedengemiddeld". De conclusie is dan ook dat vorig jaar de werkgelegenheid sterk is gedaald. In getallen uitgedrukt is de werkgelegenheid gedaald met 2,4% ten opzichte van een provinciebreed percentage van 0,4. De negatieve trend blijkt vooral veroorzaakt in de sectoren industrie (8,4%), horeca
(7,1%) en vervoer, opslag en communicatie (5,9%).

Er is ook iets positiefs te melden. De bouwnijverheid in de gemeente Moerdijk doet het qua werkgelegenheid uitstekend. Provinciebreed daalde de werkgelegenheid met 2,9%. In Moerdijk steeg de werkgelegenheid in de bouwnijverheidssector met 8,9%.