Politie Gelderland-Midden

Hoevelaken, politie zoekt oplichter(s)

Publicatiedatum: 11-02-2004

Een 82-jarige vrouw uit Hoevelaken is dinsdagochtend vermoedelijk opgelicht door een man van ongeveer 30 jaar. De man kwam bij de vrouw aan de deur dat hij een magnetron moest afleveren bij de buurvrouw van de vrouw, die zijn oma zou zijn. Zijn 'oma' was niet thuis, waardoor hij de vrouw vroeg om de magnetron aan te nemen en later aan haar buurvrouw te geven. De magnetron moest nog wel betaald worden en de man vroeg of zij het voor wilde schieten. De vrouw vertrouwde de man, omdat hij zich voorstelde als de kleinzoon van haar buurvrouw. Hij maakte een gezellig praatje en zij gaf vervolgens haar giropasje, waarmee hij even later honderden euro's van haar rekening af haalde. Hij zou binnen een uur terug zijn met het pasje en de magnetron, maar hij kwam niet. Mevrouw zou het geld 's avonds van haar buurvrouw terugkrijgen, maar die wist van niets. De vrouw omschreef de man als volgt: een man van ongeveer 30 jaar oud, blanke huidskleur en hij was netjes gekleed.

In Barneveld vonden vorige week dinsdag twee soortgelijke situatie plaats. Ook hier lichte een jongeman twee vrouwen terwijl hij zich voordeed als een bekende van een buurtbewoner. De man maakte bij een 79-jarige vrouw enkele honderden euro's buit. De signalementomschrijving die het slachtoffer gaf was als volgt: een man van ongeveer 18-jaar oud, met een blanke huidskleur, donker blond haar, donkere kleding, ook dit keer was het een nette verschijning. Ook een 77-jarige vrouw vertrouwde de man en gaf hem haar pinpas mee waarmee hij vermoedelijk ruim duizend euro pinde. Zij omschreef de man als volgt: een blanke man met Nederlands voorkomen van ongeveer 20-jaar oud, hij droeg een donkere jas en een donkere broek, hij had geen snor of andere bijzondere gelaatskenmerken.

Het betreft drie oplichtingzaken die onderling veel overeenkomsten hebben, maar waarvan nog niet duidelijk is of het om dezelfde dader gaat. De politie waarschuwt voor deze oplichtingpraktijken en vraagt mensen die meer informatie hebben contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---