EIM

Persbericht

11-2-04

nummer: 2243

Huisvesting MKB in zicht

Deze minirapportage laat de kenmerken van de bedrijfshuisvesting van MKB-ondernemingen zien. Wie zit waar? En hoeveel ruimte nemen zij in beslag? Is huren of juist kopen populair? Kortom: we staan even stil bij de locatie (en het pand): een onderwerp wat binnen de strategische bedrijfsvoering hoort en waarmee MKB-ondernemers niet altijd bewust mee omgaan.

Doorgaans worden vier categorieën onderscheiden, te weten: bedrijfshal, kantoorruimte, winkelruimte en bedrijf aan huis. Van alle bedrijven in het midden- en kleinbedrijf heeft 21% het bedrijf aan huis. Het woonhuis is als bedrijfsruimte vooral in trek bij kleine bedrijven (
Van alle MKB-bedrijven bevindt ruim een derde (36%) zich in een binnenstad of dorpskern. Ongeveer eenzelfde aantal (31%) is gevestigd aan de rand van de stad. De overige bedrijven zijn buiten de bebouwde kom (21%) of in de overige wijken (9%) gevestigd. Er zijn grote verschillen naar sector. De sectoren vervoer en industrie worden vaker aan de rand van de stad en buiten de bebouwde kom aangetroffen, vanwege de vereiste bereikbaarheid en de wet- en regelgeving op milieugebied . Financiële instellingen en horeca/logies prefereren juist een centrale ligging met grote bezoekersstromen en een goede bereikbaarheid, ook per openbaar vervoer. Zij bevinden zich dan ook vaker in de binnenstad of dorpskern.

De gemiddelde omvang van de bedrijfshuisvesting in het MKB bedraagt ruim 2.000 m² bvo. Er is een grote variatie rondom dit gemiddelde. MKB-bedrijven in de sector vervoer, opslag en communicatie leggen met gemiddeld ruim 4.000 m² bvo het grootste beslag op de ruimte. De sector verhuur en zakelijke diensten volgt met circa 3.600 m² bvo. De sector overige dienstverlening gebruikt met circa 350 m² bvo de minste ruimte. Van alle MKB-ondernemers beschikt 55% over een kooppand en 40% over een huurpand.
Inlichtingen kunt u verkrijgen bij: 079 343 06 04