Gemeente Haarlem


11 februari 2004

47/2004
Gemeente Haarlem, Concernstaf

Persbericht


Datum
Informatie bij
Telefoon
Nummer
Brede aanpak problematiek dak- en thuislozen


De problematiek van dak- en thuislozen neemt toe en wordt complexer. Dit vraagt om een bredere, integrale aanpak vanuit verschillende sectoren en instanties. In de nota Dak- en thuislozen, die het college van B&W op dinsdag 10 februari heeft vastgesteld, wordt inzicht gegeven in het gerealiseerde beleid van de afgelopen jaren en de plannen en prioriteiten voor de komende jaren.

Prioriteiten
Met het programma Maatschappelijk Herstel & Preventie dat al vanaf 1997 loopt is veel verbeterd in de maatschappelijke opvang van dak- en thuislozen die vaak ook kampen met problemen als verslaving, psychische stoornissen en problemen in de sociale en relationele sfeer. Er zijn voorzieningen opgezet die van belang zijn om deze groep goede zorg en opvang te bieden.
Met de nieuwe plannen en prioriteiten streeft de gemeente naar een sluitende aanpak in de zorg en opvang, toegesneden op de individuele vraag, behoefte en mogelijkheden van de cliënt.
Belangrijke initiatieven voor de komende periode zijn:
Betere samenwerking tussen zorg en welzijnsorganisaties in het kader van de OGGZ (openbare geestelijke gezondheidszorg) Hierdoor komt er een goede afstemming in de maatschappelijke opvang en kan iemand altijd ergens terecht met zijn hulpvragen.
Realisatie van gebruiksruimte voor verslaafde dak- en thuislozen. Met deze voorziening hoeven verslaafden hun harddrugs niet meer in de openbaarheid te gebruiken en daarmee wordt de overlast teruggedrongen.
Het college gaat zich inspannen om aan de ene kant meer geld van het rijk te krijgen en anderzijds te onderzoeken of medefinanciering van maatschappelijke opvang en verslavingsbeleid vanuit de AWBZ mogelijk is.
Er wordt een registratiesysteem opgezet waarmee meer informatie beschikbaar komt over aantallen en van welke voorzieningen de doelgroep gebruik maakt. Dit is noodzakelijk om het aanbod zo goed mogelijk op hen af te stemmen.

Overlast Binnenstad
Naast de opvang en hulpverlening heeft overlast, veroorzaakt door al dan niet verslaafde dak- en thuislozen specifieke aandacht van het college. Overlast doet zich vooral voor in de binnenstad waar de meeste daklozen verblijven en gebruikmaken van de aanwezige voorzieningen. Voor het verminderen van overlast zijn het handhaven van de openbare orde en aandacht voor goed beheer van de openbare ruimte belangrijke middelen. Voorbeelden hiervan zijn de aanpak van veelplegers en het schoonhouden van de binnenstad. Het college wil meer gaan doen aan het gezamenlijk en gecoördineerd inzetten van dit soort maatregelen. Hiervoor gaat zij structureel overleggen met onder andere winkeliers en wijkraden uit de binnenstad om signalen op te vangen over overlast en over te nemen maatregelen.


Marie-José van Lent
023-5113131
---- --