Ingezonden persbericht


Utrecht, 11 februari 2004

Jeugdzorg heeft dringend extra capaciteit nodig

Kinderrechters en Bureaus Jeugdzorg staan voor een groot dilemma. Kinderen met complexe, persoonlijke problemen op straat laten staan omdat er lange wachtlijsten zijn door een tekort aan capaciteit. Of ze naar een justitiële jeugdinrichting sturen, alwaar een regime geldt zoals voor jeugdigen met een strafblad. Noodgedwongen kiezen kinderrechters voor (fysieke) bescherming door justitiële jeugdinrichtingen. Binnen de huidige mogelijkheden is dat te begrijpen. Door eenvoudigweg gebrek aan zeer intensieve vormen van hulp in de eigen omgeving worden de kinderrechters en Bureaus Jeugdzorg hiertoe min of meer gedwongen.

De kinderrechters in Nederland hebben gisteren het kabinet opgeroepen zich maximaal in te spannen om kinderen in alle opzichten een betere bescherming te bieden. De Maatschappelijk Ondernemers Groep, de brancheorganisatie voor onder andere de jeugdzorg, ondersteunt deze roep om aandacht. De jeugdzorg staat onder grote druk.

Het kabinet heeft extra middelen voor de jeugdzorg gereserveerd, oplopend in de komende vier jaar. De MOgroep stelt voor een deel van deze middelen eerder dan 2007 in te zetten voor het wegwerken van wachtlijsten en voor extra capaciteit. Daarbij moet vooral de capaciteit van de door VWS-gefinancierde jeugdzorg worden uitgebreid. De voorgenomen bezuinigingen in 2005 op zowel de justitiële jeugdinrichtingen en de gezinsvoogdij zijn onaanvaardbaar.

Perscontacten:
Gemma Lenders, telefoon 030 - 298 34 42 of 06 - 29 39 74 72

---- --