CDA


11-02-04
Pronk heeft gemengde gevoelens over financiële perspectieven Europese Commissie
CDA-Europarlementariër Bartho Pronk (begroting) is niet tevreden met de plannen van de Europese Commissie over de meerjarenramingen. De Europese Commissie stelt voor om de omvang van de Europese begroting gelijk te stellen met 1,24% van het gezamenlijk inkomen van alle Europeanen, het zogenaamde Bruto Binnenlands Product.

Het voorstel gaat over een plafond voor de begrotingsjaren 2007-2013. Volgens Bartho Pronk worden de uitgaven door de Europese Commissie te hoog ingeschat.

Pronk: 'Het verleden leert dat in de praktijk minder wordt uitgegeven dan in de plannen staat. Dit heeft te maken met de opnamecapaciteit van de lidstaten en andere landen die hulp krijgen. Zo is bijvoorbeeld Nederland zelf tot nu toe ver achtergebleven bij de besteding van de voor Nederland gereserveerde gelden Tenslotte is het BNP van de tien nieuwe lidstaten ongeveer evenveel als Nederland. Dat betekent dat de opnamecapaciteit van die landen betrekkelijk laag is.'

Pronk is wel tevreden over de nieuwe indeling van begrotingsposten. Zo is een nieuwe post geïntroduceerd 'groeistrategie, cohesie en werkgelegenheid'. Deze post vervangt de oude begrotingshoofdstukken over de Fondsen. Pronk: 'De fondsen waren te veel gericht op de verdeling van subsidiegeld en te weinig gericht op het creëren van werkgelegenheid en het verhogen van de produktiviteit. Ook positief is dat de Europese Commissie naar een meer flexibele en efficiënte begroting toe wil. Juist daarom is het niet helemaal begrijpelijk waarom de Commissie meent zoveel meer geld nodig te hebben dan nu het geval is.'

Pronk is tevreden dat de financiële perspectieven een looptijd hebben van vijf jaar, zodat ze door het volgende Europees Parlement kunnen worden vastgesteld. In de oorspronkelijke Commissieplannen was de looptijd veel langer.