Vereniging Eigen Huis

Eigen Huis: Onrust over VvE reserves storm in glas water

De Belastingdienst zal geen ander beleid gaan voeren met betrekking tot de onderhoudsreserves bij appartementcomplexen. Dit antwoordt staatssecretaris Wijn van Financiën op vragen van Vereniging Eigen Huis. Eerder was hierover beroering ontstaan door een besluit van de staatssecretaris waarin benadrukt werd dat de voor onderhoud gereserveerde bedragen van appartementseigenaren in belastingbox 3 thuishoren.

Het aandeel dat een appartementseigenaar heeft in het gezamenlijke reserveringsfonds behoort tot zijn persoonlijke vermogen. De waarde dient bij de belastingaangifte te worden opgegeven als een box 3-vermogensbestanddeel. Voorzover het bedrag het heffingsvrije vermogen van box 3 te boven gaat, is hierover per saldo 1,2% vermogensrendementsheffing verschuldigd. De staatssecretaris geeft in zijn brief aan dat deze behandeling van de onderhoudsreserves niet anders is dan de bestaande regelgeving en dat ook al onder het oude belastingstelsel (van voor 2001) de onderhoudsreserves tot het eigen vermogen werden gerekend.

Er bestaat bij de Belastingdienst geen voornemen om grootschalige onderzoeken uit te voeren naar de omvang van de reservefondsen van VvEs. Bij een individuele aangifte kunnen echter wel concrete vragen worden gesteld over de hoogte van de reserves. Ook kan er navraag worden gedaan als er een vermoeden of een aanwijzing is van fraude, bijvoorbeeld als een aanzienlijk bedrag in de reserves van een VvE wordt geparkeerd en dit niet in de aangifte is opgegeven.

De Belastingdienst geeft in de toelichting op de jaarlijkse belastingaangifte geen aandacht aan reserves van VvEs, zo geeft de Staatssecretaris aan. Eigenaar-appartementsbewoners kunnen bij aangifte hun aandeel in de VvE-reserves bij benadering bepalen door uit te gaan van de laatste (vastgestelde) jaarstukken van de VvE. Eventueel kan een redelijke schatting worden gemaakt op basis van de bedragen die aan de VvE zijn betaald in combinatie met het geschatte verloop van de reserves. Belastingheffing vindt alleen plaats voorzover het opgegeven bedrag het heffingsvrije vermogen van box 3 overschrijdt. Als dit al het geval is, is het verschuldigde belastingbedrag in de meeste gevallen betrekkelijk gering. Bij een aanzienlijk aandeel in de VvE-reserve van bijvoorbeeld EUR 10.000 is men, zonder rekening te houden met het heffingsvrije vermogen, EUR 120 aan vermogensrendementsheffing verschuldigd.

Vereniging Eigen Huis wijst er overigens op dat de koper van een appartement geen overdrachtsbelasting verschuldigd is over het bedrag in de koopprijs dat wordt betaald ter vergoeding van het aandeel in de onderhoudsreserves van de verkoper. Bij de taxatie van het appartement in het kader van de WOZ wordt het aanwezige aandeel niet meegenomen. Over de onderhoudsreserve is de eigenaar daardoor geen OZB en waterschapsheffing verschuldigd, evenmin is het een bijtelling van het eigenwoningforfait.

Amersfoort, 11 februari 2004