Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

TINO SEHGAL

Zonder titel , 2001

Uniek optreden in het kader van 10 jaar SMBA

11 februari, 20.15 uur, Stadsschouwburg Amsterdam

Kaarten 12,50 Euro, Reserveren: 020 6242311

Stedelijk Museum Bureau Amsterdam presenteert een optreden van de Duits/Engelse kunstenaar kunstenaar Tino Sehgal (1976, UK) wiens werk is geënt op de tradities van performance, dans en conceptuele kunst. Sehgal wordt gezien als de ontdekking van de Biënnale van Venetië en de Frieze Art fair in Londen, 2003. Hij nam deel aan Manifesta 4 in Frankfurt (2002) en aan de tentoonstelling I promise, it s political in het Museum Ludwig, Keulen (2002). Op 11 februari 2004 treedt de kunstenaar in eigen persoon op in het werk Zonder titel (2001) in de Stadsschouwburg. Een eenmalige performance in het kader van het jubileum van SMBA binnen het TamTam programma van Toneelgroep Amsterdam.

Tino Sehgals werk is altijd tijdelijk, live en wordt in de regel door acteurs en figuranten uitgevoerd. Het werk is gesitueerd in de context van musea, galeries, kunstbeurzen en verzamelingen. Vaak is de figuur van de suppoost Sehgals materiaal . Zo liet hij in de Biënnale van Venetië een vrouwelijke suppoost rondlopen die zich tot de bezoeker wendde en hem de tekst "This is propaganda, you know, you know" toezong waarna de zaalwachter haar weg door de tentoonstellingsruimte vervolgde. Het werk bestond alleen op het moment dat de bewaakster haar mond opende om het tekstfragment te zingen. Er was geen verklarend tekstbordje noch een fotografische of videodocumentatie. Tijdens de Frieze Art Fair, eind 2003, baarde Sehgal opzien door een aantal kinderparen de opdracht te geven om kunstwerken en galeriehouders uit te beelden. De performance werd door Adrian Searle in The Guardian als the most memorable work at the fair omschreven.

Zonder Titel (2001) is een werk dat iedere keer dat het wordt uitgevoerd een titel krijgt die bij de betreffende landstaal en de gelegenheid past. Zo heette het in de UK 20 Minutes for the 20th Century en in Frankrijk Section XXìeme Siècle, Department . In Zonder titel focust Sehgal op het medium dans. Het is het enige werk waarin hij zelf optreedt. Curator Jens Hoffmann over Zonder titel in Parkett no. 68: What Sehgal does is rather simple, but brilliant in its conceptual complexity. He turns himself into a museum, a museum of dance. For the duration of 55 minutes we see him dancing in the most significant dance aesthetics of the 20th century. Sehgal displays a survey of the history of modern dance from Isodora Duncan to Merce Cunningham up to younger protagonists of the international dance scene, such as Xavier Leroy. (&) Untitled is an early piece that clearly navigates between the practice of dance and the practice of visual art. It is not supposed to take place in an exhibition space but rather on a stage in the museum s auditorium, a theatrical setting, and it is exactly this change of dispositive that is at the core of Sehgal's work. No longer are motionless, inflexible, and supposedly eternal objects displayed but rather movement, transformation, and ephemerality are the guiding principles.

Tino Sehgal krijgt in het voorjaar een solopresentatie in het Van Abbemuseum in Eindhoven. Het tijdschrift Metropolis M publiceert op 11 februari een interview met Sehgal door Hans Ulrich Obrist.

11 februari, 20.15 uur Grote Zaal, Stadsschouwburg Amsterdam. Kaarten 12.50 euro, reserveren: 020 6242311.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59, 1016 NN AMSTERDAM. T 020 422 0471, F 020 626 1730, E mail@smba.nl, W www.smba.nl