Gemeente Hoogeveen


---

27 januari 2004

Welstandsbeleid op nieuwe leest

Het uiterlijk van een gebouw is geen zaak van de eigenaar alleen. We hebben allemaal belang bij een aantrekkelijke omgeving. Daarom is ooit het welstandstoezicht ingesteld. In de toekomst mag welstand alleen nog beoordeeld worden op objectieve criteria. Daarom moet iedere gemeente een welstandsnota vaststellen. Het concept van de nieuwe welstandsnota voor Hoogeveen is nu klaar.

De gemeenteraad moet de nieuwe welstandsnota nog behandelen. Vooraf organiseert de gemeente enkele informatie- en discussiebijeenkomsten:
* Woensdag 11 februari over welstand in het stedelijk gebied.
* Woensdag 18 februari voor deskundigen uit de wereld van bouwen en wonen.

* Donderdag 4 maart over welstand in de dorpen en het buitengebied.

De drie bijeenkomsten beginnen om 19.30 uur en zijn in de burgerzaal van het raadhuis. U bent van harte welkom!

Open en duidelijk

Een aantrekkelijke en goed verzorgde omgeving is niet alleen van belang voor onze eigen beleving, het verhoogt ook de waarde van het onroerend goed en versterkt het vestigingsklimaat. Veel mensen willen best meewerken aan het instandhouden en bevorderen van de schoonheid van hun leefomgeving, maar dan moet wel duidelijk zijn wat we daaronder verstaan. Bovendien moet de beoordeling in alle openheid verlopen.

Algemeen en gebiedsgericht

De nieuwe welstandsnota omvat algemene welstandscriteria en gebiedsgerichte criteria. De nota beschrijft de ruimtelijke, architectonische en cultuurhistorische kwaliteiten van verschillende gebieden in de gemeente en de wensen voor de toekomst. De criteria waaraan bouwplannen in de toekomst worden getoetst komen voort uit deze algemene en gebiedsgerichte kwaliteiten. Iemand die gaat bouwen weet dus vantevoren aan welke criteria zijn ontwerp zal worden getoetst.

De meeste gebieden in Hoogeveen zijn aangemerkt als regulier welstandsgebied, een aantal als bijzonder welstandsgebied. In beide categorieën wil de gemeente de bestaande kwaliteit handhaven en waar mogelijk verbeteren. In de bijzondere welstandsgebieden mogen bouwplannen de aanwezige kwaliteit niet schaden en moeten ze zelfs een toegevoegde waarde hebben.

De beoordeling

Er zijn veel verschillende gebouwen, ieder in hun eigen omgeving. Welstandsbeoordeling is daardoor een complex proces waarbij deskundigheid en kennis van de omgeving vereist is. De gemeente moet dus over een deskundig adviesorgaan beschikken. De welstandscommissie kan ook in moeilijke gevallen een goed gemotiveerd advies geven.

De vergaderingen van de welstandscommissie zijn openbaar. De ontwerper kan zijn bouwplannen in de commissie toelichten. Ook het advies van de commissie is openbaar.

Over plannen kan men in de ontwerpfase al vooroverleg plegen en een preadvies vragen. Voor grote bouwprojecten is dat ook zeker aan te bevelen.

Beleidsregels voor reclame

Ook reclameuitingen beïnvloeden de architectonische beeldkwaliteit van een gebouw, een straat en van de omgeving. Daarom is bij de nieuwe welstandsnota ook een bijlage gevoegd met 'Beleidsregels voor reclameuitingen'. Ook deze beleidsregels bevatten algemene en gebiedsgerichte criteria. In winkelgebieden gelden andere criteria dan in woongebieden en op bedrijventerreinen. Aanvragen voor een vergunning voor reclameuitingen worden voortaan aan deze beleidsregels getoetst.

Na de informatie- en discussiebijeenkomsten wordt het definitieve concept van de welstandsnota nog ter visie gelegd. U kunt dan dus ook nog meedenken over het welstandsbeleid. Na de inspraakronde beslist de gemeenteraad over het nieuwe welstandsbeleid.

© Copyright Gemeente Hoogeveen