Jonge Fortuynisten

Hogeschool Breda misbruikt studentenblad om JF zwart te maken

Rotterdam, 11 februari 2004

De Jonge Fortuynisten (officiële jongerenorganisatie van de Lijst Pim Fortuyn) voelen zich in hun goede naam aangetast door de uitlatingen op de website van Skoop, het studentenblad van de Avans Hogeschool te Breda. Naar aanleiding van onze actie tegen het gratis verstrekken van hoofddoeken door de Avans Hogeschool, verscheen op deze site een lasterlijk artikel hieromtrent. In dit artikel valt onder meer het volgende te lezen:

"De mailbox van Harry Koopman, voorzitter van Avans Hogeschool, wordt bestookt met spam van de extreem-rechtse Jonge Fortuynisten."

Op de eerste plaats vinden wij het zeer kwalijk dat wij in een officieel studentenblad, gefinancierd door belasting- en collegeld, klakkeloos als extreem-rechts worden afgeschilderd. Wij vinden dit een ernstige vorm van demonisering en een gevaarlijke vorm van beeldvorming. Daarnaast vinden wij de term 'spam' hier volkomen misplaatst. Het gaat hier namelijk niet om ongevraagde reclame, maar om reacties van individuen die wensen te reageren op deze schandelijke aanwending van hun college- en belastinggeld.

Een grove leugen van Skoop is de volgende:

"De Jonge Fortuynisten zijn nauw verwant aan 'Nieuw Rechts', het vehikel waarmee de van de raadsfractie Leefbaar Rotterdam afgesplitste Michiel Smit zijn politieke waar probeert te slijten."

Wij hebben ons sedert geruime tijd openlijk gedistantieerd van NieuwRechts en diens voorman Michiel Smit. Dat Skoop ons hiermee in verband brengt vinden wij dan ook zeer kwalijk en leugenachtig. Verder meldt Skoop het volgende over een reactie van Michiel Smit op het NieuwRechts-forum:

"Tien minuten later meldde Michiel Smit van Nieuw Rechts zich met de oproep: 'Ik stel voor dat Jong Rechts volgende week een actie organiseert! Maandag of dinsdagmiddag voor de deur bij die hogeschool!'"

Met deze reactie hebben wij niets te maken, het is een poging van Michiel Smit om onze actie te kapen en wij nemen hem dit zeer kwalijk. Hierover hebben wij hem dan ook duidelijk ons ongenoegen laten blijken. Daarnaast worden er in het artikel reacties van de radicaal-linkse website Indymedia gebruikt om het lasterlijke verhaal compleet te maken, waarin onder andere een foto wordt aangehaald van een JF-demonstratie die eerder door het NRC Handelsblad op slinkse wijze was gebruikt om een extreem-rechts beeld van de JF te scheppen. Hierover behandelt de Raad voor de Journalistiek komende week een klacht onzerzijds. Ook schrijft Skoop de JF uitspraken toe die absoluut niet van ons afkomstig zijn, zoals deze:

"De Jonge Fortuynisten weer: 'Pak ze die christenhonden.'"

Uit de initialen (FG) onderaan het artikel blijkt dat dit artikel geschreven is door Frans Godfroy, hoofdredacteur van Skoop (fgodfroy@hsbrabant.nl). Gelet op zijn achtergrond moge het duidelijk zijn dat hij belang heeft bij een negatieve beeldvorming van de Jonge Fortuynisten onder de Avans-studenten. Reeds tientallen jaren is deze Frans Godfroy immers bezig om middels "onafhankelijke" studentenbladen linkse sympathiën bij studenten aan te kweken.
Dertig jaar geleden was hij redacteur van het Tilburgs Hogeschoolblad. In Univers, de opvolger van dit blad, schreven oud-collega's van Godfroy enige tijd terug het volgende over deze tijd:

Cees Brinkhuizen herinnert zich deze periode vooral als 'gepolitiseerd'. "Het bestuur verdacht ons van linkse sympathieën en dat was niet geheel ten onrechte. Objectieve informatie bestond niet. (...)
Maar ook het Tilburgse blad zelf krijgt kritiek. "In Amsterdam had je echte journalistieke vrijheid. Daar ging men er goed mee om. In Tilburg bestond de redactie voornamelijk uit linkse opstandelingen", herinnert Herman Hopman zich, secretaris van de universiteit van 1976 tot 1987. "Het was meer een actiegroep. Ik heb meegemaakt dat redacteuren illegaal de kamer van de collegevoorzitter betraden op zoek naar informatie. Ook werd uit vertrouwelijke stukken gepubliceerd, bijvoorbeeld als het ging om benoemingen. Het college was dan laaiend. Toch heb ik naar het college van bestuur altijd volgehouden dat journalistieke onafhankelijkheid moest blijven bestaan. We moesten het vooral de mensen verwijten die al deze informatie doorspeelden."
De redacteuren uit de betreffende tijd kunnen zich van een inbraak niets herinneren. Wel is het zo dat veel linkse thema's op het programma stonden. "De platformfunctie kreeg een grotere rol", zegt Frans Godfroy die als linkse student in 1971 toetrad tot de redactie en later tot 1978 hoofdredacteur was. "Wij hebben uitgebreide discussies in de krant gehad over de katholiciteit van de opleiding en over het vak politieke economie." Met name dit laatste onderwerp ging over een leerstoel voor marxistische economie. Pagina's met discussiestof volgden.

Deze Frans Godfroy maakt de Jonge Fortuynisten dus verwijten, terwijl hij zelf mogelijk betrokken was bij een inbraak bij de collegevoorzitter. De linkse indoctrinatie blijkt duidelijk uit het eerder genoemde artikel:

Universiteitsbladen toonden een grote internationale betrokkenheid. Daarom was Shell vanzelfsprekend 'fout', want het olieconcern trok zich niets aan van de boycot tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Ook stonden er verhalen in over Vietnam, over de militaire dictaturen van Chili en Argentinië en over de revoluties in Nicaragua en El Salvador. "De redacteuren waren voortgekomen uit de mei '68-beweging en wij voelden ons verbonden met de Derde Wereldbeweging. Dat zag je ook terug op de universiteit, bijvoorbeeld in het Instituut voor Ontwikkelingssamenwerking", zegt Eddy Vaes die halverwege de zeventig tot de redactie toetrad, jarenlang hoofdredacteur was en in 1990 vertrok. "Je ziet wel dat het blad van een links, studentengericht medium steeds meer evolueerde tot een minder vrijgevochten geheel. In het begin wilde het bestuur niets met ons te maken hebben. Zo hadden wij onze vrijheid. Later zag de voorlichter ons als een instrument en probeerde subtiel druk uit te oefenen."

De heer Godfroy kan dus beter eerst in de spiegel kijken, voordat hij de Avans-studenten indoctrineert met linkse desinformatie.

Namens het bestuur van de Jonge Fortuynisten,

Alexander van Hattem
Vice-voorzitter

Jonge Fortuynisten
Albert Plesmanweg 43P
3088 GB Rotterdam
bestuur@jongefortuynisten.nl
www.jongefortuynisten.nl

Artikel Skoop
Artikel Univers