Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 12 december 2003

De Grote Verbouwing

Tentoonstelling van 11 februari tot 23 mei 2004 in Zaal 1

Het NAi stelt de vraag: vernielen wij ons erfgoed?

Momenteel worden meer woningen gesloopt dan ooit tevoren. Met name de naoorlogse woonwijken zijn het onderwerp van deze herstructurering. Van het totale woningen aanbod is eenderde, bijna twee miljoen woningen, tussen 1945 en 1970 gebouwd. Jaarlijks worden daarvan gemiddeld zevenduizend woningen gesloopt en ingeruild voor nieuwbouw. De herstructurering van de naoorlogse woonwijken is hiermee de meest ingrijpende bouwopgave van Nederland. Reden voor het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) om hier vanaf 11 februari 2004 aandacht aan te schenken met een tentoonstelling, een symposium en een publicatie.

Met De Grote Verbouwing brengt het NAi voor het eerst uitvoerig de recente, aankomende, veranderingen in de naoorlogse wijken van Nederland in beeld. De generatie die nu beslist over de toekomst van de naoorlogse wijken staat voor een ingewikkeld beheer- en ontwikkelingsvraagstuk. De leidende gedachte is dat er gebouwd moet worden voor mensen met een hoger inkomen zodat de huidige sociale economische structuur in de wijken wordt doorbroken. In de huidige transformatie wordt veelal gestreefd naar gezelligheid en naar het doorbreken van de monotone woningbouw. In de naoorlogse jaren werden in hoog tempo woningen gebouwd om de woningnood op te lossen. Toonaangevende stedenbouwkundigen planden de wijken zo dat deze de meest geschikte conditie vormden voor gemeenschapsvorming en individuele ontplooiing.

Tentoonstelling

De Grote Verbouwing omvat de zoektocht naar nieuwe ontwikkelingen in de naoorlogse woonwijken. Welke idealen en ruimtelijke gedachten lagen er toentertijd aan ten grondslag? Wat zijn nú de leidende principes achter de grootschalige herstructureringsopgave? Moet de huidige visie en omgang met de naoorlogse wijken worden herzien? Onze samenleving is veranderd, we wonen anders, in andere groeperingen, en we zijn vijftig jaar na dato anders van achtergrond en aard. Het is echter de vraag of de naoorlogse woningen en hun omgeving niet meer bij onze 21e-eeuwse samenleving zouden passen. Voor deze zoektocht heeft Jacqueline Tellinga, curator van het NAi, een groot aantal Nederlandse wijken gedocumenteerd en geanalyseerd. Foto's van zo'n 150 gesloopte en nieuwgebouwde woonhuizen worden naast elkaar, ter vergelijking, gepresenteerd.

Symposium

Het Nederlands Architectuurinstituut wil met De Grote Verbouwing een bijdrage leveren aan de discussie over de vernieuwing van de naoorlogse woonwijken. Op woensdag 11 februari organiseert het NAi onder leiding van Bert van Meggelen een symposium. Aansluitend vinden excursies plaats naar Pendrecht, Zuidwijk en Vlaardingen. Bij terugkomst vindt de opening van de tentoonstelling plaats door de Minister van VROM (onder voorbehoud).

Publicatie

In de publicatie De Grote Verbouwing werpt auteur Jacqueline Tellinga een kritische blik op de 150 projecten. Enkele steden met naoorlogse wijken zijn: Leeuwarden - Vrijheidswijk/Bilgaard, Zwolle - Holtenbroek; Arnhem - Malburgen; Utrecht - Kanaleneiland; Amsterdam - Westelijke Tuinsteden; Amsterdam - Jeruzalem; Haarlem - Delftwijk; Den Helder - Falgabuurt; Den Haag - Den Haag Zuidwest; Rotterdam - Pendrecht; Rotterdam - Hoogvliet; Breda - Heuvelkwartier; Maastricht - Malbergen. Henk Hofland levert een bijdrage in de vorm van een essay. De publicatie bevat 272 pagina's, wordt uitgegeven door uitgeverij 010 en kost 29,50 euro.

In Zaal 1 van het NAi zal naast De Grote Verbouwing gelijktijdig de tentoonstelling START te zien zijn.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van hoofdsponsor AMVEST en sponsor Era.
---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot het team Marketing en Communicatie van het NAi: Edwin Pelser (coördinator), tel 010-4401235 Carolien Ruigrok, tel 010-4401235 Astrid Karbaat, tel 010-4401260 Pepijn Lemmens, tel 010-4401253 fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

Publieksinformatie over De Grote Verbouwing: Zie het origineel