Politie Noord- en Oost Gelderland

REGIOPOLITIE NOORD- EN OOST-GELDERLAND
DISTRICT APELDOORN

APELDOORN, 9 FEBRUARI 2004

ONDERWERP: incident met M.s. patiënt

De politie Apeldoorn betreurt het incident waarbij donderdagavond een 40-jarige man uit die plaats door een klap van een agent tijdelijk in het ziekenhuis belandde. De betrokken agent meende, dat familieleden van betrokkene riepen, dat hij een mes had. Achteraf werd hem duidelijk, dat de ziekte m.s. (multiple sclerose) werd bedoeld. De betrokken agent heeft dezelfde avond zijn excuses aangeboden en in de contacten die de politie vrijdag en vandaag met betrokkenen hebben gehad werd dit nogmaals gedaan.

Het incident vond plaats toen een agent betrokkene die avond omstreeks 19.55 als bestuurder van een auto op het Kanaal Zuid wilde controleren. Het was de agent, die in een onopvallende politieauto reed opgevallen dat de bestuurder enigszins slingerend en langzaam reed. De agent wilde vaststellen of de man onder invloed achter het stuur zat.

Bij de poging om de automobilist bij een verkeerslicht te laten stoppen werd de politieauto licht aangereden en de agent stapte uit en legitimeerde zich. Kennelijk geloofde de bewuste bestuurder niet, dat hij met een agent te maken had. Vervolgens werd de agent door de bestuurder en de inzittende van de auto beledigd. Hierop besloot hij de man aan te houden, waarop hij door enkele inzittenden werd belaagd.

De agent riep assistentie op en toen bij de aanhouding, waarbij de bestuurder wild van zich af sloeg werd geroepen dat betrokkene "een mes" had, heeft een van de agenten geweld gebruikt om het verzet te breken. Hierdoor verloor de bestuurder het bewustzijn en is hij per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Een 47-jarige Apeldoornse inzittende, die de aanhouding belemmerde werd aangehouden en voor verhoor naar het politiebureau gebracht.

Na behandeling is de bestuurder op het politiebureau verhoord en hebben beide partijen hun excuses aangeboden. De politie heeft dit in een contact op vrijdag nogmaals gedaan en in het weekend is een afspraak voor vandaag gemaakt.

Vandaag hebben beide partijen nogmaals hun visie gegeven. De betrokken agent heeft een rapport voor het gebruikte geweld gemaakt en dit zal worden getoetst. Het proces-verbaal zal bij het Openbaar Ministerie in Zutphen worden ingeleverd.

Einde bericht.

Anton de Ronde, voorlichting politie 055 -5486052