Wereld Natuur Fonds Nederland

Netwerken van beschermde zeegebieden broodnodig voor mens en natuur

09/02/04 - WWF roept regeringen op tot instellen meer beschermde zeegebieden

Maandag 9 februari a.s. begint in Maleisië de
biodiversiteitconferentie (Convention on Biological Diversity (CoP7/ CBD)). Het Wereld Natuur Fonds roept de regeringen die deelnemen aan deze conferentie op om zich sterk te maken voor een forse uitbreiding van het percentage beschermde zeegebieden. Op dit moment wordt slechts 0.5 % van de zeeën beschermd. Dat is bij lange na niet voldoende om het leven in zee te beschermen.

Economische en sociale waarde

Oceanen en kusten hebben een enorme economische en sociale waarde in de vorm van voedsel, banen en inkomen door visserij. De jaarlijkse wereldwijde visvangst levert 70 tot 80 miljard dollar op en is van belang voor miljoenen mensen op aarde. De vispopulaties staan echter zwaar onder druk. Over de hele wereld wordt 75% van de vispopulaties overbevist. Beschermde zeegebieden bieden een veilige haven voor zeedieren zoals zeeschildpadden. In deze gebieden vinden zij een schuilplaats, een plek om zich te voeden of een plek om zich voort te planten. Hierdoor helpt het instellen van beschermde zeegebieden mee aan het herstel van de populaties. Doordat in beschermde zeegebieden vispopulaties die onder druk staan sneller herstellen, stijgt de visstand ook buiten de beschermde gebieden. Op deze manier heeft de bescherming van zeegebieden ook positieve invloed op de werkgelegenheid in de visserij en inkomen van lokale gemeenschappen.

Beter beheer

Naast het uitbreiden van het percentage van beschermde zeegebieden is het van belang dat de gebieden ook goed beheerd worden. De gebieden die nu beschermd zijn, bestaan uit ca. 6000 gebieden verspreid over de hele wereld. Slechts een klein deel daarvan wordt effectief beheerd en derhalve goed beschermd. Beter beheer van deze gebieden houdt in dat de gebieden beschermd zijn tegen o.a. overbevissing, mijnbouw en scheepvaart met risicolading.

Bijzondere ecosystemen

Vooral in gebieden waar kwetsbare soorten voorkomen, is het het belangrijk dat er netwerken van beschermde zeegebieden worden uitgeroepen. Zo wordt meer dan 60% van s werelds koraalriffen bedreigd door klimaatverandering, overbevissing of het gebruik van schadelijke vismethodes. In deze kraamkamers van de zee vinden duizenden diersoorten hun thuis. Het uitroepen van beschermde zeegebieden rondom koraalriffen zorgt ervoor dat er geen schadelijke vispraktijken en overbevissing meer kan plaatsvinden. Hierdoor is koraal veel veerkrachtiger en herstelt het sneller als het blootstaat aan de gevolgen van klimaatverandering.

Bedreigde dieren

Ook bedreigde diersoorten als zeeschildpadden zijn gebaat bij het uitroepen van een netwerk van beschermde zeegebieden. In 25 van de bijna 60 belangrijkste regionale zeeën werkt het Wereld Natuur Fonds met overheden, bevolking en wetenschappers om precies op kaarten aan te geven waar de nieuwe beschermde gebieden moeten komen en hoe ze samen een netwerk kunnen vormen zodat ook trekkende zeedieren zoals zeeschildpadden kunnen overleven. In een aantal regio's zijn deze netwerken van beschermde zeegebieden al bekend. Tijdens de biodiversiteitsconferentie zullen de overheden van Maleisië, Indonesië en Filippijnen een overeenkomst tekenen om gezamenlijk invulling te geven aan de bescherming van het netwerk van beschermde zeegebieden in de Sulu Sulawesi Sea die tussen de drie landen ligt. Hierbinnen liggen een aantal grote zeegebieden die van groot belang zijn voor zeeschildpadden.

Inhaalslag

Het Wereld Natuur Fonds is met een team aanwezig op de biodiversiteitsconferentie om een goede conventietekst te bewerkstelligen, waarin netwerken van beschermde zeegebieden een prominente plek hebben. Dat is dringend nodig om het zeeleven veilig te stellen. Het percentage van 0.5 eschermde zeegebieden steekt schrijnend af tegen het percentage beschermd gebied op land, namelijk twaalf procent. Netwerken van beschermde zeegebieden zijn broodnodig om het leven in zee en de visserij die daarvan afhankelijk is, een toekomst te geven.

Voor meer informatie over de economische waarde van oceanen en kusten zijn de volgende rapporten beschikbaar: Het rapport The Economics of Worldwide Coral Reef Degradation (februari 2003) en Financing Marine Conservation (februari 2004) zijn te vinden op
http://www.panda.org/news_facts/publications/marine/index.cfm