Socialistische Partij

Maandag actie voor ruimer generaal pardon


04-02-2004 * Maandag 9 februari debatteert de Tweede Kamer over de terugkeernotitie van minister Verdonk. De SP is zeer teleurgesteld over het voorgestelde beleid. Slechts 2300 vluchtelingen hebben een verblijfsvergunning gekregen. Daarnaast hebben 220 mensen op grond van hun 'schrijnende situatie' een vergunning gekregen. De SP zal dan ook deelnemen aan de demonstratie die maandagochtend om 9.00 uur in Den Haag wordt georganiseerd door VluchtelingenWerk Nederland.

Ongeveer 22.000 asielzoekers die zijn uitgeprocedeerd moeten van de regering het land verlaten, zij vallen dus niet onder het pardon. Onder hen een paar duizend vluchtelingen die al meer dan vijf jaar in Nederland wonen, soms zelfs meer dan tien jaar. Vaak hebben zij kinderen, die in Nederland geboren zijn, hier naar school gaan en Nederlands spreken. Toch wil de minister hen nu het land uitzetten. VluchtelingenWerk Nederland vindt dat onmenselijk en organiseert diverse acties voor een ruimer generaal pardon, iets waar de SP ook al jaren voor pleit. Nieuw beleid begin je het beste met een schone lei.

Het huidige asielbeleid kenmerkt zich door een gebrek aan humaniteit en rechtvaardigheid. Het is niet humaan om deze mensen, die hier na al die jaren een bestaan hebben opgebouwd, nu nog weg te sturen. De SP vinden dat er een fatsoenlijk en ruim pardon moet komen en dat alle uitgeprocedeerde asielzoekers die langer dan vijf jaar in Nederland zijn, een verblijfsvergunning moeten krijgen.

Daarom ondersteunt de SP de actie van VluchtelingenWerk Nederland. Op maandag 9 februari demonstreren wij voor het Tweede Kamer-gebouw voor een ruimer pardon.

Wij vinden dat:

alle asielzoekers die al langer dan vijf jaar in Nederland zijn;

schrijnende gevallen onder de asielzoekers;

asielzoekers die wel terug willen, maar niet terug kunnen, in Nederland moeten kunnen blijven!

Oproep
Wij roepen iedereen op maandag 9 februari om 9.00 uur naar Het Plein in Den Haag (voor het Tweede Kamer-gebouw) te komen. We vormen met alle aanwezigen een cordon dat symbool staat voor de bescherming die we aan vluchtelingen willen bieden. We maken een hoop lawaai, zodat de Tweede Kamerleden nu wel naar het brede maatschappelijke protest moeten luisteren. De actie duurt van 9.00 tot 11.00 uur.