Lijst Pim Fortuyn


PERSBERICHT

Den Haag, 9 februari 2004

LPF niet voor uitbreiding generaal pardon

Tijdens het debat dat vandaag is gevoerd met de minister van Vreemdelingenzaken en Integratie heeft LPF-woordvoerder Nawijn zich uitgesproken tegen uitbreiding van een generaal pardon. Wel moet het uitzetbeleid middels een verantwoord terugkeerplan worden uitgevoerd.

De Lijst Pim Fortuyn vindt een streng asielbeleid in Nederland noodzakelijk. Vanaf het ontstaan van de LPF heeft de partij gepleit voor een streng toelatingsbeleid in ruil voor een ruimhartig beleid ten aanzien van asielzoekers die hier al langer dan tien jaren verblijven. Mensen uit landen, waar de situatie is verbeterd, kunnen volgens het Verdrag van Vluchtelingen terug naar hun thuisland.

De motie van LPFer Varela van vorig jaar is maakt een verblijf voor ruim tweeduizend mensen al mogelijk. Daarnaast dient de minister haar speciale bevoegdheid te gebruiken om individuele, schrijnende gevallen een verblijfsstatus te bieden.

Geen scheiding van gezinnen en geen gezinnen op straat, aldus Nawijn. De samenleving mag niet worden opgescheept met ronddolende asielzoekers en illegalen.

Ten aanzien van het terugkeerplan van minister Verdonk heeft Nawijn om opheldering gevraagd over een aantal beoordelingscriteria, zoals door haar worden gehanteerd. De vragen Wat verstaat de minister onder schrijnend? en Hoe gaat zij om met het buiten schuld criterium? vereisen een nadere uitleg, vindt Nawijn.