Dienstenbond CNV

CAO-overleg UWV in belangrijke fase
09-02-2004

Op 7 en 22 januari en 4 februari 2004 is er tussen de CNV Dienstenbond en UWV CAO-overleg gevoerd. Tot aan 7 januari 2004 waren de gesprekken tussen partijen enkel in de toelichtende sfeer. Wel is in opdracht van de CAO-partijen een studiecommissie over de pensioenen van start gegaan. Omdat wij menen nu in een spannende fase te komen informeren wij u bij deze over de stand van zaken.

De commissie, die opgebouwd is uit vertegenwoordigers van de bonden en UWV, heeft inmiddels aan de CAO-onderhandelaars gerapporteerd. Belangrijkste conclusies van het rapport:

'Om te voldoen aan de eisen van de Pensioen en Verzekeringskamer (PVK) en jaarlijks de ingegane pensioenen te kunnen verhogen heeft het pensioenfonds UWV een dekkingsgraad nodig van circa 128% (thans 109). Om dat niveau te bereiken moet de premie met 4% tot 5%- punten extra stijgen naar 21% tot 22% (van de loonsom) ....' -wanneer de premie niet wordt verhoogd kan- 'De gewenste dekkingsgraad ... bijgevolg niet gehaald worden. Zelfs niet indien tot 2012 de ingegane pensioenen niet meer worden verhoogd.'

De CNV Dienstenbond vindt dit een vervelende maar duidelijke conclusie. Omdat pensioen voor de leden een belangrijke arbeidsvoorwaarde is vinden wij dat er in dit CAO-overleg een oplossing gezocht moet worden.

De CNV Dienstenbond denkt aan de volgende oplossingen:
- De werkgever zal extra financiële injecties aan het pensioenfonds moeten geven;

- Van het pensioenfondsbestuur verwacht de CNV Dienstenbond ook bereidheid om op het gebied van de indexatiezekerheid een stap te maken. Dat drukt de premielast;

- De CNV Dienstenbond vindt dat in de komende CAO geen sprake van een werknemerspremie kan zijn omdat er geen structurele loonsverhoging tegenover staat. Wel zijn wij bereid mee te denken over de verdeling van de pensioenpremie wanneer er structurele loonsverhoging mogelijk is. De CNV Dienstenbond is onder voorwaarden bereid te praten over de invoering van een middelloonsysteem;

Op deze wijze neemt ieder zijn verantwoordelijkheid!

Over de andere CAO-punten, met name de eenmalige uitkering, zijn partijen elkaar nog lang niet genaderd. De CNV Dienstenbond meent namelijk dat door UWV enkel verslechteringen worden voorgesteld en wij hebben aangegeven geen achteruitgang op het totale pakket te accepteren. Het is wel onze verwachting dat de ontwikkelingen zich nu snel zullen opvolgen. Wij houden u -uiteraard- op de hoogte.

Vragen?
Vragen en opmerkingen over het CAO-proces stellen wij zeer op prijs. U kunt ze kwijt bij uw bestuurder, Martijn Donker, tel: (035)6460580 of email: hilversum@cnvdibo.nl.