Prismant

Positieve effecten op wachtlijsten en op tekort aan medici Nieuwe functies in de zorg om taken van medici te verlichten

Utrecht, 9 februari 2004

Steeds nadrukkelijker wordt gepleit voor nieuwe professionals in de gezondheidszorg. Deze professionals worden opgeleid om taken van artsen over te nemen. Dit heeft gevolgen voor de wachtlijsten en tekorten aan medici. Steeds meer wordt erkend dat niet alle medische zorgvragen van patiënten beslist door artsen moeten worden behandeld. In alle specialismen lijken de nurse practitioner (NP) en de psysician assistent (PA), inzetbaar. Zij kunnen op korte termijn onder andere plaatsen van AGNIOs vullen. De NP en PA, die op HBO Master niveau zijn opgeleid, zien in deze functies nieuwe carrièremogelijkheden en blijven werken in de zorg in plaats van door te stromen naar managementfuncties.

Belangrijke onderdelen van het implementatietraject zijn duidelijke functieomschrijvingen, aandacht voor financiële consequenties, helder geformuleerde beleidspunten, juridische aspecten (Wet BIG) en het goed hanteren van weerstanden zijn om te zorgen dat zorginstellingen maximaal profijt hebben van de nieuwe professionals.

In opdracht van het Capaciteitsorgaan voor medische en tandheelkundige vervolgopleidingen heeft onderzoeks- en adviesbureau Prismant beschikbare empirische gegevens uit de Verenigde Staten verzameld en de eerste empirische gegevens uit Nederland en de concrete verwachtingen van deze functies in kaart gebracht in de publicatie Nieuwe professionals in het medisch domein.

NPs hebben de rol van verpleegkundigen, aangevuld met een sterk medische component. Ze zijn werkzaam binnen het verpleegkundig domein en het medisch domein en voeren zowel verpleegkundige als een beperkt aantal medische taken uit. Een NP kan bijvoorbeeld de zorg voor de diabetespatiënten voor zijn/haar rekening nemen. Voor deze patiëntengroep mag de NP de medische handelingen verrichten waarvoor hij/zij bekwaam is. NPs spelen vooral een rol bij het verbeteren van de kwaliteit en continuïteit van de zorg.

De PA werkt volledig in het medisch domein en is bevoegd geneeskunde uit te oefenen onder supervisie van een arts. Dit betekent dat hij/zij een arts op bepaalde punten kan vervangen (substitutie-effect). De PA mag medische handelingen uitvoeren waarvoor hij/zij bekwaam is, onafhankelijk van de medische diagnose die is gesteld. Dit zou bijdragen aan het verkleinen van het tekort aan medici. Een voorbeeld hiervan is een PA die een gedeelte van de medische zorg op de afdeling heelkunde voor zijn/haar rekening neemt. Hierbinnen verricht de PA bijvoorbeeld lichamelijk onderzoek, eerste diagnostiek, voert gesprekken met patiënten en familie over de diagnose en behandeling en assisteert bij operaties en voert zelf eenvoudige operaties uit.

Vooral van de PAs is te verwachten dat ze het takenpakket van medici verlichten aangezien zij zich alleen in het medisch domein bewegen. NPs worden specialistischer opgeleid dan PAs en zijn daardoor mogelijk minder flexibel inzetbaar.

Noot van de redactie,