Gemeente Haarlem


9 februari 2004

41/2004
Gemeente Haarlem, sector Maatschappelijk Ontwikkeling

Persbericht


Tentoonstelling 'Marginaal drukwerk' in Stadsbibliotheek Haarlem

Tot 1 maart 2004 is een tentoonstelling te zien over 'marginaal drukwerk'. Deze expositie wordt gehouden in de Centrale Bibliotheek aan de Gasthuisstraat 32.

De bijbehorende vitrines van de tentoonstelling zijn gevuld met prachtige grafische creaties van amateurdrukkers: mensen die zelf hun teksten zetten en afdrukken op de handpers. De oplagen zijn klein en meestal gaat het om gelegenheidsdrukwerk: geboortekaartjes, felicitaties enzovoort.
Soms ook loopt de liefhebberij uit de hand. Dan ontstaan de 'professionele amateurs', de moderne bibliofiele persen. Al met al is een breed scala van grafische productiviteit te bewonderen.

Een aanzienlijk deel van de tentoongestelde objecten komt uit het bezit van Jan Rijsterborgh, die naast zijn drukwerk ook wat 'realia' ter beschikking stelde. Zo zien we een zetsel op galei, houtblokjes met gegraveerde of gesneden illustraties en de moderne variant van het cliché, een voorstelling op polymeer.

Deze expositie is gratis te bekijken tijdens openingsuren van de bibliotheek.
De Centrale Bibliotheek is geopend op maandag, dinsdag en donderdag van 11.00 uur tot 20.00 uur, op woensdag en vrijdagn van 11.00 uur tot 18.00 uur en op zaterdag van 10.00 uur tot 16.00 uur.


Anneke van den Bergh/Antoinette Clay
023-5115300

---- --