Openbaar Ministerie

9 februari 2004

Alle partners goed geïnformeerd over 'OM verandert'

Het Arrondissementsparket Utrecht wil naar aanleiding van de uitzending van NOVA van donderdag 5 februari over de ontwikkeling binnen het openbaar ministerie, de volgende aanvullende informatie verstrekken.

In de uitzending kwam naar voren dat een strakkere centrale sturing een belangrijk uitgangspunt zou zijn van Het OM verandert. Hoofdlijnen zijn echter

- een efficiëntere aanpak van bulkzaken

- het beter vormgeven van specialismen als milieu en fraude
- het beter inrichten van beheerstaken.
Reden voor deze aanpak is de toenemende druk die het openbaar ministerie ervaart. Enerzijds worden er steeds hogere eisen gesteld aan de kwaliteit van de interventies van het OM, anderzijds is gebleken dat het OM onvoldoende zichtbaar is bij de specialistische taken. Concentratie van dit soort taken binnen een groter verband kan de continuïteit en de kwaliteit verbeteren. Ook in kwantitatieve zin neemt de druk op het OM toe. In het veiligheidsplan is afgesproken dat het OM veel meer zaken moet gaan verwerken en dat vraagt om grotere efficiency.

Onlangs is het programmabureau ingericht, bestaande uit zeven deelprojecten, waarvoor elk een projectmanager is benoemd. Deze gaan aan de slag en zullen met hun team werken aan het formuleren van concrete voorstellen voor de bovengeschetste hoofdlijnen.

Ten aanzien van de procedure merken we op dat reeds op 30 juni 2003 de zogenoemde Houtskoolschets, waarin contouren worden geschetst voor de toekomstige herinrichting van het openbaar ministerie, is verzonden naar de verschillende beraden waarin burgemeesters, politiechefs en rechters zijn georganiseerd. Deze drie beraden hebben bovendien deelgenomen aan de OM conferentie over Het OM verandert op 25 september. Het Korpsbeheerdersberaad werd hier vertegenwoordigd door mevrouw Brouwer-Korf en zij heeft in die hoedanigheid het woord gevoerd. In het vervolgtraject wordt een klankbordgroep ingericht waarin de ketenpartners worden uitgenodigd plaats te nemen. Momenteel worden hiervoor mensen aangezocht.
Uiteraard wordt er in de regionale driehoek en in het regionaal college regelmatig gesproken over deze ontwikkeling. Daarbij was ook onderwerp van gesprek de brief die mevrouw Brouwer aan minister Donner heeft geschreven. De minister heeft deze brief beantwoord en uitgelegd dat verdergaande integratie van de parketten zal leiden tot een betere kanalisatie en differentiatie van werkprocessen en zaakstromen.

Overigens heeft de minister aangegeven dat hij de Tweede Kamer in juni de eerste deelvoorstellen, vergezeld van een standpunt, wil toesturen. Vervolgens zullen de inrichtingsplannen in het najaar aan de Tweede Kamer worden voorgelegd, Wanneer deze voorstellen met de Kamer zijn besproken, kan de implementatiefase aanvangen.

Ten slotte zij opgemerkt dat als uitgangspunt is genomen dat op alle parketten een hoofdofficier zal blijven die, samen met de korpschef en de korpsbeheerder, verantwoordelijk is voor het lokale veiligheidsbeleid.