Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten Breda

Breda, 7 en 8 februari 2004

Zeven aanhoudingen tijdens horecatoezicht
BREDA Tijdens het horecatoezicht in de nacht van zaterdag op zondag zijn vier personen aangehouden. Ondanks het slechte weer was het erg druk in het centrum.
Tijdens de surveillance kwamen twee jongens uit een café gelopen en bleken te zijn mishandeld. Eén van hen was gewond aan zijn gezicht. De dader was nog in het café aanwezig en werd door de politie aangehouden.
Bij een vechtpartij in een café aan de Havermarkt werd een man aangehouden. Twee andere cafébezoekers deden aangifte wegens mishandeling door deze persoon.
Rond sluitingstijd werden drie meisjes die voor een café aan de Vismarktstraat stonden te wachten, zonder aanleiding in het gezicht geslagen. De dader kon worden aangehouden.
Eén persoon werd aangehouden voor het beledigen van een agent. De nacht van vrijdag op zaterdag was een zeer rustige en natte nacht. Er werden drie aanhoudingen verricht: wee personen werden aangehouden voor het beledigen van een politieagent, één persoon werd aangehouden omdat deze zijn naam en adres niet wilde geven nadat hij was betrapt op wildplassen.

Bredase veelpleger aangehouden in Raamsdonksveer
RAAMSDONKSVEER: De politie hield zondag 8 februari om 03.00 uur op de Keizersdijk een 37-jarige man uit Breda onder verzet aan. De man wordt ervan verdacht twee mannen met een mes te hebben bedreigd. De man gaf in eerste instantie een valse naam op, maar hij viel snel door de mand omdat het een bekende van de politie is. De politie heeft de man in verzekering gesteld.
De verdachte is één van de ruim 200 personen in Midden en West Brabant die onder de noemer veelpleger valt. Dat houdt in dat hij over een periode van vijf jaar meer dan tien processen verbaal tegen zich zag opmaken, waarvan tenminste een proces-verbaal in de afgelopen anderhalf jaar. De politie is deze veelplegers actief aan het opsporen. Op 1 februari 2004 zijn het Openbaar Ministerie Breda, de politie Midden en West Brabant en de penitentiaire inrichtingen in Breda en Tilburg gestart met een gezamenlijke, sluitende aanpak van deze veelplegers. De aanpak omvat werkafspraken tussen de organisaties en heeft als doel de veiligheid te vergroten door middel van o.a. een zo lang mogelijke detentie voor veelplegers.

Bekeuringen voor seinen bij snelheidscontroles
Zaterdag 7 februari heeft het Verkeershandhavingsteam in de middag en avond, met de lasergun snelheidscontroles gehouden op de Langeweg te Zevenbergen, de Zevenbergseweg te Etten-Leur en op de Backer en Ruebweg te Breda. Er werden niet alleen bekeuringen uitgeschreven voor te hard rijden maar ook voor het onnodig geven van een lichtsignaal (waarschuwen van het tegemoetkomende verkeer). Hier staat een boete op van 65,-.

De Langeweg te Zevenbergen is een weg buiten de bebouwde kom, waar maximaal 80 km/h gereden mag worden. Drie automobilisten reden te hard, waarbij de hoogst gemeten snelheid 111 km/h betrof. Dit leverde de bestuurder een boete op van 205,-. Tevens kregen twee automobilisten een bekeuring voor het onnodig seinen.
Ook de Zevenbergseweg te Etten-Leur is een weg buiten de bebouwde kom, waar een maximum van 80 km/h geldt. Twee automobilisten reden te hard, de snelste reed 100 km/h. Ook hier kreeg één automobilist een bekeuring voor het onnodig seinen.
Een andere automobilist werd betrapt op het niet handsfree bellen, waarvoor hij een bekeuring kreeg van 140,-.

De Backer en Ruebweg te Breda, een gedeelte van de Noordelijke rondweg, is een weg binnen de bebouwde kom, waar maximaal 70 km/h gereden mag worden. In totaal werden daar 19 automobilisten bekeurd voor het te hard rijden, waarbij de hoogst gemeten snelheid 112 km/h was. Eén van de overtreders bleek zonder rijbewijs te rijden, waarvoor hij ook een bekeuring kreeg. Tijdens deze controle werd een automobilist bekeurd voor het rijden zonder verlichting en een andere automobilist voor het negeren van een op rood staand verkeerslicht.

Uitslaande brand in woning
BREDA In de nacht van vrijdag op zaterdag brak er tegen 3.50 uur brand uit in een woning aan de Van Gentstraat. De binnenbrand ging over in een uitslaande brand. De brandweer was snel ter plaatse en kon snel het sein brand meester geven.Twee aanwezige bewoonsters hadden zich op tijd in veiligheid weten te brengen. Alleen een konijn was nog binnen tijdens de brand. Het dier is door de brandweer gered en overgedragen aan de dierenambulance. De politie heeft de twee slachtoffers naar familie gebracht en bij het pand gepost totdat salvage arriveerde.

Man aangehouden voor mishandeling buurvrouw
BREDA Op vrijdag 6 februari werd in de Roeselarestraat een 52-jarige vrouw mishandeld door haar buurman en buurvrouw. De buurman zou haar in het gezicht hebben gestompt terwijl zij werd vastgehouden door zijn echtgenote. De vrouw heeft zich met verwondingen in het gezicht onder doktersbehandeling moeten stellen. De buurvrouw is na verhoor heengezonden. De buurman is in verzekering gesteld. De recherche doet verder onderzoek.

Man aangehouden met 63 gram cocaïne in onderbroek
HAZELDONK Bij een gezamenlijke controle van de douane, de Koninklijke Marechaussee en het A-team is vrijdagmiddag een 27-jarige Marokkaanse man uit Madrid aangehouden. De man zat in een lijnbus naar Spanje. Hij bleek in zijn onderbroek een rol met 63 gram cocaïne te hebben verstopt. De politie stelt een onderzoek in.

Overlast door verloedering aangepakt in Brabantpark, Driesprong en Heusdenhout
De politie van team Zuid Oost en de gemeente Breda hebben op vrijdag 6 februari een opruimactie in de wijken Driesprong, Heusdenhout en Brabantpark gehouden. Bij de actie werd de verloedering in deze wijken aangepakt. Zo werd door acht politieagenten en vijf medewerkers van de gemeente opgetreden tegen afval op stoepen en groenstroken, overlast door honden, wrakken, aanhangers/caravans op de openbare weg en parkeer excessen.

Verloedering is in deze wijken een probleem dat wijkbewoners regelmatig benoemen als één van de belangrijkste ergernissen in hun leefomgeving. Vandaar dat de politie en gemeente opnieuw hiertegen handhavend hebben opgetreden. Deze actie was een herhaling van een actie in november 2003.

Naast een volle aanhangwagen van de afvalwachten met zwerfvuil, fietswrakken, een scooterframe en ander grofvuil, zijn er 20 bekeuringen geschreven voor fout parkeren. Ook zijn er op zeven wrakken en aanhangwagens stickers geplakt die de eigenaren waarschuwen dat zij deze binnen vijf dagen dienen te verwijderen. Opvallend was dat het aantal wrakken bij deze actie aanmerkelijk minder was dan bij de laatste controle in november 2003. Toen werden maar liefst 22 wrakstickers geplakt. Zoveel mogelijk werden degene die een bekeuring kregen direct door de politie aangesproken.

Ook werden op diverse plekken in de wijken jongeren aangesproken op het onverantwoord crossen over voetgangerspaden, de geluidswal in Heusdenhout en winkelcentra.

Een opvallend exces van het verkeerd aanbieden van huishoudelijk afval deed zich voor in de wijk Brabantpark. Een bewoonster gooide vanuit haar flat haar huishoudelijk afval naar buiten. Agenten die in de buurt waren hebben de vrouw aangesproken. De vrouw heeft hiervoor een bekeuring gekregen en alsnog het afval netjes opgeruimd in de kliko die nota bene slechts 20 meter van haar voordeur was verwijderd.

De wijkagenten van deze wijken waren tevreden over de verminderde overlast. Zij wijzen dit succes toe aan de vorige handhavende actie en een mogelijk verhoogd verantwoordelijk-heidsgevoel voor de eigen leefbuurt. De politie en de gemeente hopen dat deze actie de buurt bewoners stimuleert hun leefomgeving schoon te houden. Immers, een schone buurt hangt niet af van de politie en de gemeente maar van de buurtbewoners zelf.

Bron: Manon Erkens-Brouwers