D66

Extra advies over uitgeprocedeerde asielzoekers

Vreemdelingen- en integratiebeleid

Boris Dittrich

08-02-2004 - Minister Verdonk van vreemdelingenzaken en integratie heeft in het televisieprogramma Buitenhof toegezegd te zullen nadenken over extra zorgvuldigheid voordat uitgeprocedeerde asielzoekers daadwerkelijkheid het land worden uitgezet. De minister reageert daarmee op een voorstel van D66-leider Boris Dittrich. D66 wil uitsluiten dat mensen onterecht op straat of in gevaarlijke situaties belanden. Daarom moet in de uitzendcentra nog een laatste maal naar individuele gevallen worden gekeken zodat aan de bel getrokken kan worden wanneer er alsnog schrijnende situaties ontstaan. Dat zou volgens de Democraten bij voorkeur niet door de IND zelf moeten gebeuren, maar door mensen die boven de partijen staan.

Verdonk reageert voorzichtig positief op het voorstel van D66, maar wil niet zeggen hoeveel mensen er alsnog een verblijfsvergunning krijgen. Terecht, vindt ook D66. Boris Dittrich: Het gaat ons er niet om zoveel mogelijk mensen in Nederland te houden. Het gaat erom dat iedereen daadwerkelijk kan rekenen op een eerlijke en zorgvuldige behandeling. Dit zijn beslissingen die heel diep ingrijpen in het leven van mensen. Dus mogen we geen twijfel laten bestaan over de vraag of er niet toch nog mensen worden uitgezet die daardoor in een schrijnende situatie terecht komen.

Dittrich benadrukt dat zijn partij het beleid van Verdonk steunt: Het is goed dat we een consequent beleid voeren dat duidelijkheid schept. Dat is beter dan gedogen, problemen voor ons uitschuiven en willekeur laten bestaan. Maar duidelijkheid is niet hetzelfde als hardvochtigheid. We zitten met een grote groep asielzoekers die onder de oude wet van CDA en PvdA vielen en daardoor jarenlang allerlei procedures hebben doorlopen en ondertussen zijn ingeburgerd. Die fout uit het verleden zullen we niet herhalen, maar we moeten dat verleden ook zorgvuldig en humaan afsluiten. Het gaat hier niet om een structureel probleem. Dus we kunnen consequent en duidelijk zijn zonder te vergeten dat het hier om mensen gaat.

Eerder heeft minister Verdonk D66-kamerlid Ursie Lambrechts al toegezegd geen gezinnen uit elkaar te halen. Morgen spreekt Verdonk met de Kamer over het uitzetbeleid en het D66-voorstel voor extra zorgvuldigheid.