HERSENSTICHTING NEDERLAND

Angststoornissen onderschat probleem in Nederland

Angststoornissen onderschat probleem in Nederland

De omvang van het aantal mensen met een angststoornis wordt sterk onderschat in Nederland. Ruim 3 miljoen mensen krijgen in hun leven te maken met een angststoornis. Reden voor de Hersenstichting Nederland en het Nationaal Fonds Geestelijke Volksgezondheid (NFGV) om hiervoor aandacht te vragen. Beide organisaties pleiten voor meer openheid over dit onderwerp waaromheen nog veel schaamte zit. De Hersenstichting en het NFGV collecteren voor mensen met een angststoornis tijdens de Nationale Collecte Hersenziekten en Psychische Ziekten, die wordt gehouden van 8 tot en met 14 februari.

Het NFGV en de Hersenstichting zetten zich in voor mensen met een angststoornis. Met de Nationale Collecte Hersenziekten en Psychische Ziekten vragen zij geld voor goede voorlichting, wetenschappelijk onderzoek, betere behandeling van psychische en/of neurologische problemen - waaronder angststoornissen - en het ondersteunen van initiatieven van patiënten- en familieorganisaties. Op maandag 9 februari geven leerlingen van het Barlaeus Gymnasium in Amsterdam het startsein van de collecte door op het hoofdstedelijke Leidse Plein zoveel mogelijk geld op te halen voor de Hersenstichting en het NFGV.

Eén op de vijf Nederlanders krijgt in zijn leven te maken met een angststoornis. Uit onderzoek (Trimbos-instituut) naar de omvang van deze aandoening blijkt dat op het moment van onderzoek 12,4 procent van de ondervraagden in de afgelopen 12 maanden een angststoornis had. Dit percentage staat bijna gelijk aan 2 miljoen mensen in ons land.

Schaamte
Ieder mens kent soms angstige gevoelens - dat is heel normaal en zelfs goed. Want angst waarschuwt voor naderend gevaar en brengt het lichaam in staat van paraatheid, waardoor een snelle reactie mogelijk wordt. Mensen met een angststoornis echter zijn bang zonder dat de situatie daar direct aanleiding toe geeft. Deze angst kan zeer overheersend zijn en het dagelijks leven bepalen: uit angst voor een angstaanval worden vaak situaties vermeden die in verband met de angst worden gebracht. De kans op sociaal isolement wordt daarmee groot, zeker als de angststoornis verzwegen wordt. Dertig procent van de mensen met een angststoornis kampt daarnaast met depressiviteit of alcoholmisbruik.
Rond angststoornissen is nog veel schaamte, er rust een taboe op. Bij veel patiënten speelt schaamte een grote rol. Men heeft moeite ervoor uit te komen en velen zoeken het isolement. Ook voor de partner, kinderen en vrienden is de angst vaak een zware belasting. Tijdens de collecteweek zullen ervaringsdeskundigen met een angststoornis in de media vertellen over hun aandoening.

Verschillende angststoornissen
Er zijn verschillende angststoornissen: paniekstoornis (tot voor kort ook wel hyperventilatie genoemd), fobie, dwangstoornis en gegeneraliseerde angststoornis. De precieze oorzaak van angststoornissen is nog grotendeels onbekend. Erfelijkheid speelt zeer waarschijnlijk een rol. Recente onderzoeken tonen een biologische oorzaak aan. Waarschijnlijk leidt (onder andere) een verstoorde balans in de serotoninehuishouding in de hersenen tot angststoornissen, evenals een teveel aan cortisol, een van de belangrijkste stresshormonen.

Voor journalisten van opinie- en dagbladen:
Wilt u een interview met een ervaringsdeskundige, onderzoeker of een factsheet met meer informatie? Neemt u dan contact op met de Hersenstichting Nederland, Aagtje Smid: 070-302 47 48; fax 070-360 99 46; asmid@hersenstichting.nl, www.hersenstichting.nl

Voor journalisten van RTV-programma's:
Wilt u een interview met een ervaringsdeskundige, onderzoeker of een factsheet met meer informatie? Neemt u dan contact op met het NFGV, Jurjen Procee: 030-297 11 97; fax 030-297 11 98; j.procee@nfgv.nl, www.nfgv.nl

Bijlage: Vormen van angststoornissen

Fobieën
Een fobie is een irreële angst voor bepaalde dingen, dieren of situaties waar geen aanwijsbaar gevaar aanwezig is. Die angst kan gepaard gaan met heftige lichamelijke verschijnselen, bijvoorbeeld hevig transpireren, hartkloppingen, een drukkend gevoel op de borst en paniekgevoelens. De persoon in kwestie weet meestal goed dat zijn angst niet reëel is, maar de angst wint het van het gezonde verstand.
Iemand met een enkelvoudige fobie heeft een buitengewone angst voor één bepaald ding, dier of situatie. Bekende fobieën zijn: hoogtevrees, vliegangst, claustrofobie, angst voor de tandarts en voor spinnen of muizen. Andere soorten fobieën zijn hypochondrie (ziektevrees) en sociale fobieën (angst voor bepaalde sociale situaties, zoals spreken in het openbaar). Iemand met straatvrees (agorafobie of pleinvrees) is bang voor plaatsen waar hij niet gemakkelijk weg kan komen en vreest geen hulp te krijgen als hem plotseling iets overkomt. Mensen met straatvrees durven bijvoorbeeld niet op straat te komen, naar een bioscoop te gaan, of met de bus of trein te reizen. Sommige mensen zijn zo bang dat ze niet alleen thuis durven te zijn.

Paniekstoornis
Iemand die een paniekstoornis heeft kan op volkomen onverwachte momenten overvallen worden door grote angst. De persoon heeft dan het gevoel de controle over zichzelf te verliezen. De gewaarwording flauw te vallen, dood te gaan of gek te worden is overweldigend. De plotselinge paniek gaat gepaard met angstaanjagende lichamelijke verschijnselen, zoals ademnood, hartkloppingen, pijn op de borst, misselijkheid, duizeligheid, hevige transpiratie. Deze verschijnselen versterken het paniekgevoel. Een paniekaanval kan overal opkomen, zonder directe aanleiding. In Nederland heeft vier procent van de mensen wel eens een paniekaanval meegemaakt. Maar er is pas sprake van een paniekstoornis als de paniekaanvallen veelvuldig voorkomen en iemand door de angst voor deze aanvallen bepaalde situaties gaat vermijden. Bij veel mensen gaat een paniekstoornis samen met straatvrees.

Dwangstoornis
Iemand met een dwangstoornis (obsessieve-compulsieve stoornis) herhaalt steeds bepaalde handelingen of gedachten. Voorbeelden zijn: steeds de handen wassen, controleren of het gas uitstaat, het huis obsessief schoonmaken of alle gele stoeptegels tellen, alles vijf keer doen of in gedachten alles herhalen wat de ander zegt en dan pas antwoorden. De dwanghandelingen en dwanggedachten moeten bescherming bieden tegen veelvuldig opkomende gedachten die de persoon in kwestie niet van zichzelf accepteert. Dat brengt een enorme angst en onrust met zich mee, en het gevoel dat er iets vreselijks gaat gebeuren. Een tot vier procent van alle Nederlanders krijgt ooit dwangklachten.

Gegeneraliseerde angststoornis
Mensen met een gegeneraliseerde angststoornis (piekerstoornis) maken zich langere tijd ernstig zorgen over zaken die horen bij het dagelijks leven, zoals geld en gezondheid, terwijl in hun leven objectief gezien alles goed gaat. Zo iemand heeft bange voorgevoelens, gaat piekeren, wordt somber en overbezorgd en kan zich gejaagd en rusteloos gaan voelen. Naar schatting twee procent van alle Nederlanders heeft in zijn leven last van een gegeneraliseerde angststoornis.

Bronnen: brochures 'Angststoornissen. Als angst en paniek het leven beheersen.' en 'Dwangstoornissen. Als kiezen niet meer lukt' van het Nationaal Fonds Geestelijke Volksgezondheid en de folder 'Angststoornissen' van de Hersenstichting Nederland.

Meer informatie: www.nfgv.nl en www.hersenstichting.nl

30 jan 04 07:00