Bakkerij Beurs 2004
29 jan 2004
Bakery survival op bakkerij beurs 2004
Hoe blijft een bakker fit en efficiënt bezig? Het antwoord op deze
vraag wordt tijdens de Bakkerij Beurs 2004 gegeven in de Bakery
Survival Stand. Hier worden producten en productiemethodes
gedemonstreerd die het werken in de bakkerij aanzienlijk
vereenvoudigen en verbeteren. De Bakkerij Beurs is van 8 tot en met 11
februari in Amsterdam RAI.
De Bakery Survival Stand bestaat uit een complete bakkerij met een
oppervlakte van ruim honderd vierkante meter. De gebruikte machines en
productiesystemen dragen volgens de initiatiefnemers bij aan meer
arbeidsvreugde en meer efficiency. Daar-naast bieden deze
productiemethodes de bakker de mogelijkheid om zich beter te
onderscheiden ten opzichte van het grootwinkelbedrijf.
Paul van Pelt van de firma Grobak, mede-initiatiefnemer van de
Survival Stand: Het is voor een bakker niet eenvoudig om op een
lichamelijk verantwoorde manier te produceren. Daarnaast is er
onvoldoende aanwas van toekomstige ondernemers en dat vormt een steeds
groter probleem voor deze ambachtelijke sector. Vooral het s nachts
werken is een extra drempel voor potentiële bakkers. In de Bakery
Survival Stand worden productiemethoden gedemonstreerd die daar
concreet verandering in kunnen brengen voor de bakker en zijn
medewerkers.
Organisatievermogen
De motivatie van de initiatiefnemers van de Survival Stand is simpel:
zien is verkopen. Paul van Pelt: De tentoongestelde bakkerijmachines
en apparatuur komen voor de meeste bezoekers pas echt tot leven
wanneer ze in werking zijn, zoals bij de bakker zelf. Op grote
vakbeurzen in het buitenland is dat al langer het geval en nu gaan wij
deze uitdaging ook aan op het platform voor de Nederlandse bakker, de
Bakkerij Beurs.
In de Bakery Survival Stand worden meer broden en broodjes gebakken
dan normaliter in één bakkerswinkel gedurende één week wordt verkocht.
Van Pelt: Met name op logistiek gebied heeft dit wel wat voeten in de
aarde. Alleen al de aanvoer van de benodigde grondstoffen -ruim 3.000
kilo en zon tachtig verschillende soorten- is een enorm geregel. En
ook het afhalen, snijden en verpakken vraagt op zon beurs meer van het
organisatievermogen dan in een normale productieomgeving.
Leger des Heils
Alle producten die in de Survival Stand geproduceerd worden, ruim 800
broden per dag, krijgen een goede bestemming. Via het hoofdkantoor van
het Leger des Heils in Almere vinden de broden hun weg naar meerdere
uitdeelpunten in Utrecht, Rotterdam en Amsterdam. Van Pelt: Zo zal
onder andere via de bekende soepbus in Amsterdam menig dakloze bewoner
van deze stad kunnen genieten van deze kakelverse bakkerijproducten.
Honderden broden en broodjes komen hiermee niet onnodig in de
vuilnisbak terecht.
De Bakery Survival Stand is een initiatief van Van Keulen
Bakkerijmachines uit Nijverdal, Emondt koeltechniek uit Enschede,
Ovenbouwer Lute Brouwer uit Nijverdal en Bakkerij Groothandel Grobak
met vestigingen in Haaften, Venlo en Zevenaar.
Amsterdam, 29 januari 2004
Noot voor de redactie /
Amsterdam RAI