Amsterdam RAI

Bakkerij Beurs 2004
29 jan 2004

Bakery survival op bakkerij beurs 2004

Hoe blijft een bakker fit en efficiënt bezig? Het antwoord op deze vraag wordt tijdens de Bakkerij Beurs 2004 gegeven in de Bakery Survival Stand. Hier worden producten en productiemethodes gedemonstreerd die het werken in de bakkerij aanzienlijk vereenvoudigen en verbeteren. De Bakkerij Beurs is van 8 tot en met 11 februari in Amsterdam RAI.

De Bakery Survival Stand bestaat uit een complete bakkerij met een oppervlakte van ruim honderd vierkante meter. De gebruikte machines en productiesystemen dragen volgens de initiatiefnemers bij aan meer arbeidsvreugde en meer efficiency. Daar-naast bieden deze productiemethodes de bakker de mogelijkheid om zich beter te onderscheiden ten opzichte van het grootwinkelbedrijf. Paul van Pelt van de firma Grobak, mede-initiatiefnemer van de Survival Stand: Het is voor een bakker niet eenvoudig om op een lichamelijk verantwoorde manier te produceren. Daarnaast is er onvoldoende aanwas van toekomstige ondernemers en dat vormt een steeds groter probleem voor deze ambachtelijke sector. Vooral het s nachts werken is een extra drempel voor potentiële bakkers. In de Bakery Survival Stand worden productiemethoden gedemonstreerd die daar concreet verandering in kunnen brengen voor de bakker en zijn medewerkers.

Organisatievermogen
De motivatie van de initiatiefnemers van de Survival Stand is simpel: zien is verkopen. Paul van Pelt: De tentoongestelde bakkerijmachines en apparatuur komen voor de meeste bezoekers pas echt tot leven wanneer ze in werking zijn, zoals bij de bakker zelf. Op grote vakbeurzen in het buitenland is dat al langer het geval en nu gaan wij deze uitdaging ook aan op het platform voor de Nederlandse bakker, de Bakkerij Beurs.
In de Bakery Survival Stand worden meer broden en broodjes gebakken dan normaliter in één bakkerswinkel gedurende één week wordt verkocht. Van Pelt: Met name op logistiek gebied heeft dit wel wat voeten in de aarde. Alleen al de aanvoer van de benodigde grondstoffen -ruim 3.000 kilo en zon tachtig verschillende soorten- is een enorm geregel. En ook het afhalen, snijden en verpakken vraagt op zon beurs meer van het organisatievermogen dan in een normale productieomgeving.

Leger des Heils
Alle producten die in de Survival Stand geproduceerd worden, ruim 800 broden per dag, krijgen een goede bestemming. Via het hoofdkantoor van het Leger des Heils in Almere vinden de broden hun weg naar meerdere uitdeelpunten in Utrecht, Rotterdam en Amsterdam. Van Pelt: Zo zal onder andere via de bekende soepbus in Amsterdam menig dakloze bewoner van deze stad kunnen genieten van deze kakelverse bakkerijproducten. Honderden broden en broodjes komen hiermee niet onnodig in de vuilnisbak terecht.

De Bakery Survival Stand is een initiatief van Van Keulen Bakkerijmachines uit Nijverdal, Emondt koeltechniek uit Enschede, Ovenbouwer Lute Brouwer uit Nijverdal en Bakkerij Groothandel Grobak met vestigingen in Haaften, Venlo en Zevenaar.

Amsterdam, 29 januari 2004

Noot voor de redactie /