Amsterdam RAI

Bakkerije Beurs 2004
9 jan 2004

NBC introduceert 'c-cell' op bakkerij beurs 2004

Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) introduceert tijdens de Bakkerij Beurs 2004 de C-cell op de Nederlandse markt. Dit apparaat is in staat om een objectieve beoordeling te geven over onder andere de celstructuur van brood. De Bakkerij Beurs is van 8 tot en met 11 februari 2004 in Amsterdam RAI.

Door de C-cell wordt een 50-tal metingen verricht op basis van het digitaliseren van een snee brood, waarbij onder andere wordt gekeken naar het aantal cellen en de gemiddelde celdikte van het brood. Tevens kan het apparaat een referentiemeting met een ander brood doen. De meting gebeurt met een precisie van slechts 0,5 procent afwijking. Daarnaast is de C-cell in staat om de verkregen cijfers visueel om te zetten en door middel van kleuren problemen in kaart brengen. Vervolgens kan de keurmeester via een softwareprogramma een probleem-oorzaak analyse uitvoeren.
Pieter Röling van NBC: "De C-cell is ruimschoots getest bij bedrijven in Engeland. Hij is dus vrij van 'kinderziektes', maar moet wel voor de Nederlandse branche worden aangepast."

Inzicht
Met de C-cell krijgt de bakker een beter inzicht in zijn product en meer grip op het verbeteren van kwaliteit. Ook kan efficiënter worden gewerkt door specifieke informatie te koppelen aan het productieproces. Pieter Röling: " De C-cell zorgt met de nieuwe objectieve beoordelingscriteria voor een algemene kennisverhoging in de bakkerijbranche en dus voor integrale kwaliteits- en procesverbetering bij de Nederlandse bakkerij."

Aanvulling
De C-cell zal de huidige beoordeling niet gaan vervangen. Pieter Röling: "Het blijft essentieel dat de keurmeesters en adviseurs een oordeel geven op het product.
De C-cell kan bijvoorbeeld niet voelen, ruiken en proeven. Dit zal altijd door de keurmeesters gedaan moeten worden." De C-cell kan wel een directe bijdrage leveren voor sensorisch keuren op het gebied van malsheid en structuur. De computer kan in de nabije toekomst vanuit de database op wetenschappelijke berekeningen eigenschappen gaan meten, zoals malsheid. Röling: "De C-cell moet dus als aanvulling op de huidige product-beoordeling gezien worden. Via de C-cell kan veel gerichter advies en oplossingen gegeven worden."

Amsterdam, 9 januari 2004

Noot voor de redactie /