Bakkerije Beurs 2004
9 jan 2004
NBC introduceert 'c-cell' op bakkerij beurs 2004
Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) introduceert tijdens de Bakkerij
Beurs 2004 de C-cell op de Nederlandse markt. Dit apparaat is in staat
om een objectieve beoordeling te geven over onder andere de
celstructuur van brood. De Bakkerij Beurs is van 8 tot en met 11
februari 2004 in Amsterdam RAI.
Door de C-cell wordt een 50-tal metingen verricht op basis van het
digitaliseren van een snee brood, waarbij onder andere wordt gekeken
naar het aantal cellen en de gemiddelde celdikte van het brood. Tevens
kan het apparaat een referentiemeting met een ander brood doen. De
meting gebeurt met een precisie van slechts 0,5 procent afwijking.
Daarnaast is de C-cell in staat om de verkregen cijfers visueel om te
zetten en door middel van kleuren problemen in kaart brengen.
Vervolgens kan de keurmeester via een softwareprogramma een
probleem-oorzaak analyse uitvoeren.
Pieter Röling van NBC: "De C-cell is ruimschoots getest bij bedrijven
in Engeland. Hij is dus vrij van 'kinderziektes', maar moet wel voor
de Nederlandse branche worden aangepast."
Inzicht
Met de C-cell krijgt de bakker een beter inzicht in zijn product en
meer grip op het verbeteren van kwaliteit. Ook kan efficiënter worden
gewerkt door specifieke informatie te koppelen aan het
productieproces. Pieter Röling: " De C-cell zorgt met de nieuwe
objectieve beoordelingscriteria voor een algemene kennisverhoging in
de bakkerijbranche en dus voor integrale kwaliteits- en
procesverbetering bij de Nederlandse bakkerij."
Aanvulling
De C-cell zal de huidige beoordeling niet gaan vervangen. Pieter
Röling: "Het blijft essentieel dat de keurmeesters en adviseurs een
oordeel geven op het product.
De C-cell kan bijvoorbeeld niet voelen, ruiken en proeven. Dit zal
altijd door de keurmeesters gedaan moeten worden." De C-cell kan wel
een directe bijdrage leveren voor sensorisch keuren op het gebied van
malsheid en structuur. De computer kan in de nabije toekomst vanuit de
database op wetenschappelijke berekeningen eigenschappen gaan meten,
zoals malsheid. Röling: "De C-cell moet dus als aanvulling op de
huidige product-beoordeling gezien worden. Via de C-cell kan veel
gerichter advies en oplossingen gegeven worden."
Amsterdam, 9 januari 2004
Noot voor de redactie /
Amsterdam RAI