Gemeente Waterland


De Nederlands Hervormde Kerk in Watergang wordt zondag 8 februari officieel heropend in een speciale kerkdienst om de restauratie van de kerk te vieren. De dienst begint om 10.00 en zal worden voorgeleid door Ds. Heikoop. Voorafgaand aan de heropening wordt er zaterdag 7 februari een 'Open Huis' georganiseerd. U kunt dan tussen 14.00 en 17.00 uur het gerestaureerde gebouw bezoeken en natuurlijk bezichtigen. De middag wordt opgeluisterd door een blaasensemble en er is een tentoonstelling van onder andere foto's, oude ansichtkaarten, schetsen en oude boeken van kerk en dorp.

De Nederlands Hervormde Kerk van Watergang kon de afgelopen jaren gerestaureerd worden dankzij het Waterlandse Kerkenproject. Dit project beoogt de restauratie van alle Waterlandse kerken, die op de rijksmonumentenlijst staan. De gemeente Waterland heeft zich de afgelopen jaren voor dit project sterk gemaakt en is er in samenwerking met de Rijksdienst voor de Monumentenzorg in geslaagd om voor de restauratie van de onder het project vallende kerken een speciale rijkssubsidie te regelen.

Deze subsidie stelt de betreffende kerken in staat om de hoge restauratiekosten beter te kunnen dragen. De subsidie binnen het Waterlandse Kerkenproject betrof 70% van de subsidiabele kosten. Dit bedrag is inmiddels voor de kerk van Watergang voorgefinancierd. De rest van de restauratiekosten moet de kerk zelf dragen. De afgelopen tijd heeft het kerkbestuur zich goed ingespannen om deze gelden bijeen te kunnen krijgen.

De restauratie van deze fraaie vijfzijdig gesloten zaalkerk, die in 1642 in gotische trant is opgetrokken, startte op 7 november 2002. Het betrof de tweede restauratie van het Waterlandse Kerkenproject. De kerk van Marken is als eerste gerestaureerd. De kerk van Watergang ging als tweede van start.

De werkzaamheden betroffen het herstel van het houtskelet, het vervangen van in slechte staat verkerend voegwerk, het restaureren van het dak en de vensters, het aanbrengen van een nieuwe stuclaag in de kerk, schilderwerk, en tot slot het realiseren van enkele veiligheidsvoorzieningen ten behoeve van de inspecties van de Monumentenwacht.

De restauratie heeft uiteindelijk tot januari 2004 geduurd. Alle herstelwerkzaamheden hebben ervoor gezorgd dat de kerk weer in goede staat verkeerd.