VNB NATIONALE BEDEVAARTEN

speciale trein naar Lourdes

Speciale dagtrein in februari naar Lourdes ook voor pelgrims met zorgbehoefte.

Van 8 t/m 13 februari 2004 rijdt een speciale dagtrein naar Lourdes, de plaats in de Franse Pyreneeën waar Maria in 1858 meerdere malen is verschenen aan de eenvoudige molenaarsdochter Bernadette Soubirous. VNB Nationale Bedevaarten zet deze speciale trein in om belangstellenden op een comfortabele manier naar Lourdes te brengen. Bijzonder aan deze reis is dat ook pelgrims met zorgbehoefte kunnen deelnemen. Voor een februari bedevaart is dit een uniek aanbod.

Op 11 februari wordt jaarlijks de verjaardag gevierd van de verschijningen van Maria aan Bernadette Soubirous. Deze viering heeft een geheel eigen sfeer waarbij Lourdes voor een paar dagen ontwaakt uit haar winterslaap en tienduizenden pelgrims verwelkomt. Daarnaast is dit jaar de wereldgebedsdag voor zieken op 11 februari in Lourdes. VNB organiseert al vele jaren een bedevaart in februari maar een speciale chartertrein die overdag reist is heel bijzonder. De trein is zeer comfortabel en kent drie opstapplaatsen: Utrecht, s-Hertogenbosch en Roosendaal. Daarnaast zijn er nog twee stops in België omdat ook Belgische pelgrims met deze trein reizen.

VNB Nationale Bedevaarten organiseert al sinds 1883 bedevaarten naar Lourdes. In 2004 worden een twintigtal reizen aangeboden, naar keuze per trein, vliegtuig of bus. Deelname is mogelijk voor alle belangstellenden, ook voor mensen die specifieke zorg of medische begeleiding nodig hebben. Voor deze laatste groep was deelname in februari tot op heden niet mogelijk, maar VNB heeft besloten om dit in 2004 wel aan te bieden omdat de reis wordt gemaakt met een speciale chartertrein. Het programma van de februaribedevaart wordt grotendeels bepaald door Lourdes zelf en staat geheel in het teken van de verjaardag van de verschijningen.