Politie Friesland

Politieberichten 6/2 (13.00 uur) t/m 7/2 (12.00)

Fryslan 07-02-2004 - Voor verdere informatie kunt u op werkdagen van 07.00 uur tot 15.00 uur contact opnemen met bureau Communicatie. telefoon 0900 8844

Echten: snelheidscontrole
Vrijdag tussen 13.45 uur en 15.15 werd op de Herenweg een snelheidscontrole gehouden. In totaal zijn een twintigtal voertuigen gecontroleerd. Twee hiervan reden harder (22 km en 12 km.) en kregen hiervoor een bekeuring.

Akkrum: snelheidsovertreding
Vrijdag omstreeks 16.30 uur werd melding gemaakt dat een auto met meer dan 200 km per uur over de A32 reed. Ter hoogte van Akkrum was de auto klem gereden. Collegas hadden een poosje achter deze auto gereden. De bestuurder, een 44-jarige inwoner van Leeuwarden werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Zijn auto werd in beslag genomen en tevens zijn rijbewijs. Proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Bolsward: twee winkeldievegges aangehouden
Vrijdag omstreeks 17.00 uur werden een 25-jarige inwoonster uit Bellingwolde en een 31-jarige inwoonster uit Sonnega aangehouden voor winkeldiefstal. Zij hadden in een winkel aan het Marktplein twee flesjes parfum weggenomen. Bij fouillering kwamen meerdere cosmeticagoederen uit hun tas en wel met een waarde van 483 Euro. Afgehandeld via Kort-Om.

Sneek: rijden zonder rijbewijs
Vrijdag omstreeks 17.35 uur werd op de Goeman Borgesiuslaan een 41-jarige automobilist uit Sneek gecontroleerd. Hij bleek geen rijbewijs te hebben. Proces-verbaal wordt opgemaakt.

Drachten: winkeldievegge aangehouden
Vrijdag omstreeks 17.00 uur werd in een winkel aan het Raadhuisplein een 33-jarige inwoonster van Drachten aangehouden voor winkeldiefstal. Zij had voor 27 Euro goederen weggenomen. Proces-verbaal wordt opgemaakt.

Sint Nicolaasga: auto over de kop
Vrijdag omstreeks 17.14 uur reed een 20-jarige automobilist uit Emmeloord over de Rijksweg A6 komend uit de richting Lemmer en hij reed op de linkerrijstrook. Hij haalde een vrachtauto in. Ten gevolge van hevige regenval en opstartend water raakte hij met de linkerwielen in de middenberm., corrigeerde en schoot het wegdek over naar de rechterberm en raakte in een diepe sloot. Sloeg verschillende keren over de kop en kwam toen in een weiland tot stilstand. Auto total loss. Bestuurder met een hoofdwond per ambulance overgebracht naar Tjongerschans voor behandeling.

Drachten: aanhouding 2 dieven
Vrijdag omstreeks 19.45 uur werd door een persoon melding gemaakt dat twee personen een breedbeeldtelevisie ineen auto aan het inladen waren. De melder vertrouwde dit niet. Even later werd melding gemaakt van een woninginbraak. Het kenteken van de auto behoorde in Groningen thuis. De politie Groningen heeft vervolgens de auto staande gehouden en gecontroleerd en inderdaad bleek een breedbeeldtelevisie nog in de auto aanwezig te zijn. In de auto werden meerdere goederen aangetroffen die uit de woning kwamen, zoals een computer + apparatuur. De beide verdachten, een 33-jarige inwoner van Groningen en een 31-jarige inwoner van Assen zijn aangehouden. Een nader onderzoek zal worden ingesteld.

Heerenveen: aanrijding met letsel
Vrijdag omstreeks 16.45 uur vond op de van Kleffenstraat een aanrijding plaats. Een 23-jarige automobilist uit Heerenveen en een 38-jarige automobilist uit Rotsterhaule reden achter elkaar richting rotonde. Beide bestuurders stopten voor de rotonde. Een 29-jarige automobilist uit Heerenveen reed achter de beide voorgaande autos. Hij dacht dat ze langzaam opreden, wat niet het geval was. Hij botste tegen de achterzijde van de auto die bestuurd werd door de 38-jarige. De 29-jarige werd per ambulance overgebracht naar Tjongerschans voor onderzoek.

Rijden onder invloed
Hieronder volgt een verzamelmutatie: dag, tijd, plaats, verdachte en bijzonderheden.
Vrijdag, 21.55 uur, Oldeholtwolde Rijksweg 32, 65-jarige automobilist uit Leek, 910 ug/l, rijverbod 11 uur, invordering rijbewijs, Kort-Om Vrijdag, 22.23 uur, Heerenveen, Haskeruitgang, 40-jarige automobilist uit Oudebildtzijl, 390 ug/l, rijverbod 3 uur, Kort-Om.
Zaterdag, 00.25, Hurdegaryp, Reidlanswei, 41-jarige automobilist uit Gytsjerk, 250 ug/l, rijverbod 1 uur, Kort-Om.
Zaterdag, 00,39 uur, Oldeholtwolde, Rijksweg A32, 34-jarige automobiliste uit Gorredijk, 455 ug/l, rijverbod 4 uur, Kort-Om. Zaterdag, 01.25 uur, IJlst Zuidwesthoekweg, 19-jarige automobilist uit Sneek, 355 ug/l, rijverbod 3 uur, Kort-Om.
Zaterdag, Steenwijkerweg, 20-jarige automobilist uit Munnekeburen, bestuurder had joints gerookt en daarom bloedonderzoek.

Heerenveen: drugsdealers aangehouden
Vrijdag omstreeks 22.35 uur werd tijdens een alcoholcontrole op de Rijksweg A32 een personenauto gecontroleerd. Even tevoren had een politieman de inzittenden zien rommelen in de auto. Bij controle werd in een kastje bij de handrem een plasticzakje met daarin vermoedelijk 19 XTC-pillen aangetroffen. De beide inzittenden, een 35-jarige inwoner en een 23-jarige inwoner, beide uit Leeuwarden zijn aangehouden. In de kofferbak werd een spuitbusje Cs traangas aangetroffen. Ook bleek het rijbewijs van de 35-jarige te zijn verlopen. De auto is in beslag genomen en de verdachten zijn overgebracht naar het bureau.

Scharnegoutum: rijden onder invloed
Vrijdag omstreeks 23.00 uur werd op het Molepaed een strafrechtelijk minderjarige jongen uit Scharnegoutum gecontroleerd. Hij reed op een bromfiets. Bij onderzoek bleek de brommer niet verzekerd te zijn, had geen voorrem, bestuurder droeg geen helm, gladde achterband, geen gele plaat en de bestuurder had gedronken. Op het bureau blies hij 230 ug/l, goed voor een rijverbod van 1 uur. Ouders hebben de jongen opgehaald en brommer staat op het bureau.

Leeuwarden: vernielers aangehouden
Vrijdag omstreeks 23.00 uur werd melding gemaakt dat op de Verlengde Schrans een drietal knapen een spiegel van een auto hadden vernield. Verderop werden een drietal knapen gesignaleerd. De getuige herkende een van de knapen, als zijnde de dader. Alle drie kanpen, een 17-jarige inwoner van Leeuwarden, een 16-jarige inwoner van Warten en een 17-jarige inwoner van Warten zijn aangehouden en overgebracht naar het bureau. Na onderzoek bleek de 16-jarige de schuldige te zijn.

Heerenveen: grote alcoholcontrole
Van vrijdag 21.00 uur tot zaterdag 03.00u werd in samenwerking mat de K.L.P.D., Douane, 3VO, districten, bureau verkeershandhaving een grote alcoholcontrole gehouden op de A32.
Er werden 7 automobilisten aangetroffen het teveel dank op. Andere overtredingen:
4 keer verkeerde diesel
2 met geschorst kenteken

1 keer radarverklikker

2 aangehouden voor drugs (zie aparte mutatie)
In totaal moesten 2367 bestuurders blazen.

Leeuwarden:
Zaterdag omstreeks 03.50 uur werd vanuit een café aan de Nieuwestad melding gemaakt dat men een zakkenrolster had aangehouden. Toen de politie ter plaatse kwam bleek bij onderzoek dat zij, een 17-jarige inwoonster van Leeuwarden, een zakje met een witte substantie, mogelijk cocaïne of speed bij haar had. Bij haar was een 180jarioge inwoonster van Leeuwarden. Bij haar werd een vlindermes en een dolkmes aangetroffen. Beide verdachten overgebracht naar het bureau. De 17-jarige beledigde ook nog arrestantenbewaakster. Tegen beide zal proces-verbaal worden opgemaakt.