PERSBERICHT
07/02/2004

Ernest & Julio Gallo 'Ladies Only' Chef Award 2004

Bianca Janssen, chefkok Tout á fait, Maastricht, winnares van de Acht finalisten streden afgelopen dagen om titel tijdens de European Fine Food Fair

Bianca Janssen, chefkok Tout á fait, Maastricht, is de nieuwe winnares van de Ernest & Julio Gallo Ladies Only Chef Award van 2004. Zij is de derde vrouwelijke kok die deze prestigieuze titel mag dragen. Bianca Janssen werd beloond met een unieke handgemaakte trofee door glaskunstenares Ellen Boswijk én een reis naar Californië waar ze de wijngaarden van E&J Gallo in Sonoma County gaat bezoeken. Er streden acht finalisten om de titel van 2004 in de enige competitie in Nederland exclusief voor vrouwelijke professionele koks. Drie dagen lang creëerden de dames gerechten met een verfijnde wijn-spijs combinatie tijdens de European Fine Food Fair (EFFF) in Maastricht.

Tijdens de eerste twee finaledagen werden de acht kandidaten uitgedaagd door het Californische wijnhuis om hun culinaire talenten, de passie voor hun vak en het gevoel voor wijn-spijs combinaties te tonen. Aan de dames werd gevraagd om twee gerechten te bereiden die goed pasten bij twee van de geselecteerde Ernest & Julio Gallo wijnen: Turning Leaf Chardonnay en de Sonoma County Cabernet Sauvignon. De finalisten hebben gerechten bereid van wild, vis, schelp- en schaaldieren. De gerechten zijn onder leiding van de Lady Chef van de Eeuw Maartje Boudeling beoordeeld op wijn-spijs combinatie, smaak, kleur, ingrediëntencombinatie, kooktechniek en creativiteit. - Bianca Janssen, chefkok Tout á fait, Maastricht en Patricia Snijders chefkok 't Weeshuis, Geertruidenberg gingen door naar de laatste finaledag.

De twee dames werden vandaag geacht alle ingrediënten (onvoorbereid) zelf mee te nemen. Hier kregen ze de opdracht hun ingezonden receptuur (voor-, hoofd- en nagerecht) te bereiden die pasten bij de Frei Ranch Zinfandel wijn en de twee eerder genoemde wijnen van Ernest & Julio Gallo. Bianca en Patricia voldeden het beste aan de wedstrijdcriteria; wijn/spijs combinatie, smaak, kleur, ingrediëntencombinatie, kooktechniek en New Art. Vandaag (woensdag 28 januari) streden zij tegen elkaar en kwam Bianca Janssen als winnares uit de bus.

"Ik ben heel erg blij en vereerd dat ik deze award gewonnen heb. Vrouwelijke chefkoks zijn toch nog steeds een beetje ondergewaardeerd in deze mannenwereld. Het is daarom super om aan de Ladies Only Chef Competitie van E&J Gallo mee te doen en als vrouw te laten zien wat je kan", aldus Bianca Janssen.

De juryleden

Maandag 27 jan. Dinsdag 28 jan. Woensdag 29 jan. Maartje Boudeling (vz) Maartje Boudeling (vz) Maartje Boudeling (vz) Wynand Vogel Wynand Vogel Wynand Vogel
Angelique Schmeink Angélique Schmeink Jean Beddington Margo Reuten Jeroen Smeek Peter Klosse
Petro Kools Puck Kerkhoven Ton de Zeeuw
Marlies Batelaan Marlies Batelaan Marlies Batelaan Cees van Casteren

Maartje Boudeling, juryvoorzitter en 'Lady Chef of the Century': "Het niveau van de kookkunsten van de dames stijgt elk jaar, dit blijkt ook nu. Ik moet zeggen dat ik erg onder de indruk ben. Bianca Janssen heeft terecht gewonnen en zal hopelijk een inspiratiebron zijn voor andere vrouwelijke chefs in het hele land."

Kathleen Murphy, Associate Marketing Manager bij E&J Gallo, prees de finalisten voor hun intensiteit en passie waarmee zij hun gerecht bereidden. "Voor de dames is het een unieke uitdaging om naar de wijn toe te koken. Ze hebben een hele goede kennis nodig van wijn en ingrediënten om deze optimaal samen te kunnen brengen. Het is indrukwekkend om het resultaat te zien", aldus Murphy.