Historisch Museum Rotterdam

Fotografen terug in de schoolbanken Rotterdamse basisschool en gymnasium in beeld lokatie : Het Schielandshuis Persfoto datum : september 2003

In 2004 presenteert de Atlas Van Stolk in Museum Het Schielandshuis tweemaal een overzicht van bekende fotografen die -in opdracht- twee Rotterdamse scholen fotografeerden. Vanaf 7 februari toont NRC Handelsblad fotograaf Bas Czerwinski in de tentoonstelling Knappe Koppen een eigentijds beeld van de slimme leerling, naar aanleiding van het 675-jarig bestaan van het Erasmiaans Gymnasium. Vanaf 12 juni exposeert de Atlas in Kleurrijke Kinderen het werk van Robert de Hartogh. Vijfentwintig jaar geleden legde De Hartogh het dagelijks leven op de Augustinus Basisschool vast en dit schooljaar keert hij terug.

Knappe koppen (7 februari t/m 6 juni 2004) Het Erasmiaans Gymnasium gefotografeerd door Bas Czerwinski Het Erasmiaans Gymnasium bestaat 675 jaar. NRC Handelsblad fotograaf Bas Czerwinski is er bij en legt alles vast op de gevoelige plaat. In schitterende lokalen pronken op grote tafels de modernste laptops. Meisjes met hoofddoeken en jongens met stoere merkkleding hanteren hun mobiele telefoon. De fotoserie geeft een gedocumenteerd beeld van een school met leerlingen in een bevoorrechte positie aan het begin van de 21ste eeuw.

Kleurrijke kinderen (12 juni t/m 10 oktober 2004) Een basisschool na 25 jaar gefotografeerd door Robert de Hartogh Robert de Hartogh fotografeerde vijfentwintig jaar geleden de leerlingen van de Augustinus Basisschool in het Oude Westen van Rotterdam. Dit schooljaar keert hij terug naar deze school om opnieuw de kinderen en de school vast te leggen. De tentoonstelling toont zowel de zwart/wit foto's van toen als de gekleurde serie van nu. Het zal verrassend zijn te zien hoe veel, en tegelijkertijd hoe weinig, er veranderd is in de laatste vijfentwintig jaar.

Atlas Van Stolk De Atlas Van Stolk geeft regelmatig opdrachten voor het vastleggen van historische gebeurtenissen. Zo liet zij bijvoorbeeld in 2000 de vuurwerkontploffing in Enschede en in 2002 het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima tekenen.