Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 16 juli 2003

De Grote Verbouwing

Tentoonstelling De Grote Verbouwing in Nederlands Architectuurinstituut van 6 februari tot 23 mei 2004 in Zaal 1

De afgelopen jaren hebben de sloopplannen voor de Bijlmer en Den Haag Zuidwest op de aandacht van de media en ontwerpers mogen rekenen, maar het fenomeen is veel groter en wijdverbreider. Van de totale woningvoorraad is eenderde, zo'n twee miljoen woningen, tussen 1945 en 1970 gebouwd. Daarvan worden er jaarlijks zo'n zevenduizend gesloopt en ingeruild voor nieuw. De herstructurering van de naoorlogse woonwijken is hiermee de meest ingrijpende bouwopgave van Nederland.

Toonaangevende stedenbouwkundigen probeerden in de naoorlogse jaren de wijken zo te plannen dat deze plek boden aan de opeenvolgende wereld van het gezin, de straat, die van de buurt en tenslotte de wijkvoorzieningen. Deze wijken werden gezien als de meest geschikte conditie voor gemeenschapsvorming en individuele ontplooiing. Maar bovenal moest er destijds in hoog tempo woningen worden gebouwd om volksvijand nummer één - de woningnood - op te lossen.

De generatie die nu beslist over de toekomst van de naoorlogse wijken staat voor een belangrijk beheer- en ontwikkelingsvraagstuk. De openbare groene ruimtes zijn verloederd, de woningen zijn eenvormig, en de bewoners voelen zich er minder veilig. De transformatie die nu plaatsvindt wordt gedomineerd door een streven naar verscheidenheid, gezelligheid en het doorbreken van de monotonie in de woningbouw. Er moeten verschillende buurten gaan ontstaan, elk met een eigen karakter. De voor die wijken destijds zo kenmerkende stedenbouwkundige concepten lijken er niet meer toe te doen.

Tentoonstelling, publicatie en symposium
De Grote Verbouwing vormt een zoektocht naar de leidende principes die nu geldig zijn voor de naoorlogse wijken. Aan de hand van vijftien wijken komen de volgende onderwerpen aan bod: de omvang en complexiteit van de opgave, de oorspronkelijke ambities, de ontwikkelingen in de stedelijke herstructurering van de afgelopen jaren, en de verworven inzichten. De tentoonstelling heeft niet zozeer de pretentie om de 'juiste' ontwerpoplossingen aan te dragen, als wel aan de orde te stellen hoe het vernieuwingsproces eruit ziet dat in Nederland gaande is en de aanpak daarmee aan de orde te stellen. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie waarin een essay is opgenomen van Henk Hofland. Ook bevat de publicatie een overzicht van zo'n 300 gesloopte woongebouwen en hun vervangende nieuwbouw waarmee de veranderingen in naoorlogs gebouwd Nederland voor het eerst in beeld worden gebracht.

Oproep
Voor de tentoonstelling en de publicatie is het NAi nog op zoek naar gesloopte naoorlogse woningen waarvoor vanaf 1998 nieuwbouw in de plaats is gekomen, en nieuwbouw die vanaf 1998 naoorlogse woningen heeft vervangen. Aanmelden is mogelijk door contact op te nemen met Joyce Hanssen van het NAi, tel. 010 - 4401243, of door te surfen naar www.nai.nl (onder agenda, binnenkort). Bij opname van het voorgedragen project ontvangt de indiener een gratis exemplaar van het boek en toegangskaartjes voor de tentoonstelling.

---

OVERIGE INFO

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot het team Marketing en Communicatie van het NAi:

Edwin Pelser (coördinator), tel 010-4401235
Elsbeth Grievink, tel 010-4401323
Martine Heijnen, tel 010-4401271
Astrid Karbaat, tel 010-4401260
Pepijn Lemmens, tel 010-4401253
fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl