Ministerie van Buitenlandse Zaken

Terms of Reference

Review Lessons Learned ­ Referentiegroep

Context
In samenspraak tussen Minister Herfkens, de toenmalige Minister voor ontwikkelingssamenwerking van Nederland en haar collega Minister Raghoebarsing (Minister van planning en ontwikkelings- samenwerking van Suriname) werd in oktober 2000 besloten tot het uitvoeren van een review van de 25 jarige Nederlands ­ Surinaamse hulprelatie om lessen uit het verleden te trekken. De review zou beleidsondersteunend moeten zijn en zich richten op de samenwerking als proces, alsmede op de behaalde resultaten en de maatschappelijke effecten. De meerwaarde van het rapport is dat het een bilaterale exercitie is.
De studie uitgevoerd door een Nederlands-Surinaams core-team met als titel "Een belaste relatie, 25 jaar ontwikkelingssamenwerking Nederland ­ Suriname, 1975-2000", versie 17 december 2003, wordt conform de oorspronkelijke ToR van de lessons learned exercitie naar de eindfase begeleid door een referentiegroep van enkele deskundige personen uit Nederland en Suriname. Na afronding ligt er een rapport dat is voorzien van een oordeel en advies van de referentiegroep. Input / expertise
De studie zal worden begeleid door een referentiegroep van enkele ter zake en vooraf geselecteerde deskundige personen die vanwege hun maatschappelijke positie over solide expertise beschikken om de studie te ondersteunen en naar de eindfase te begeleiden. De groep bestaat uit 3 Surinaamse en 3 Nederlandse leden. De Nederlandse deskundigen hebben wetenschappelijk expertise die is gebaseerd op verschillende disciplines, op het gebied van Ontwikkelingssamenwerking en op Noord-Zuid relaties. De Surinaamse leden zijn vooraanstaande deskundigen, die bovenal goed op de hoogte zijn van de Surinaams-Nederlandse historisch context.

---

Richtlijnen

De 6 deskundigen kijken gezamenlijk en op objectieve wijze naar de exercitie en naar het rapport zoals dat door de onafhankelijke editor is geproduceerd. De discussie tussen de referentiegroepsleden wordt gefaciliteerd en vastgelegd door een `moderator'. De referentiegroep analyseert het door de onafhankelijke editor geproduceerde rapport, dat op basis van het onderzoek van het core-team tot stand is gekomen. De referentiegroep onderzoekt het rapport met name op volledigheid. De input van de groep is voorts van belang inzake de Surinaamse en Nederlandse context, de toonzetting van het rapport en bij de discussie over conclusies en aanbevelingen voor de toekomst. De referentiegroep kan de beide auteurs om toelichting vragen.
Taakstelling van de referentiegroep, ondersteund door de `moderator':
· Analyse van de lessons learned exercitie op volledigheid in het kader van de Lessons Learned Terms of Reference van mei 2001 en de opeenvolgende wijziging (faseringen) die daarin zijn aangebracht;

· Commentaar op het rapport (dwz op de context, op de toonzetting, de conclusies en de aanbevelingen voor de toekomst).
Verwachte output

· Een advies rapport over het rapport `Lessons Learned, 25 jaar ontwikkelingssamenwerking Nederland ­ Suriname, 1975-2000' (versie december 2003), waarin de bovengenoemde taakstelling is verwoord. Het adviesrapport zal worden toegevoegd aan de versie die door de onafhankelijke editor is geproduceerd.
Tijdspad en plaats van bijeenkomst
De referentiegroep komt bijeen van 19 t/m 22 januari 2004, te Paramaribo, Suriname. De bijeenkomst wordt vanuit Nl. georganiseerd door BZ/DWH en in Suriname door het ministerie van PLOS. Financiering door Nl. BZ: vergoeding deskundigen en logistieke kosten. Facilitator/moderator van de bijeenkomst is Mr. H.R. Lim A Po, met ondersteuning van het F.H.R. Lim A Po Instituut.

---


---- --