Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 015 ItV
Datum: 6 februari 2004

GS kiezen voor actievere rol met Sociaal Beleidskader

publiek debat over sociaal beleid in Fryslân

HET COLLEGE VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN DE PROVINCIE FRYSLÂN HEBBEN HET CONCEPT-SOCIAAL BELEIDSKADER VASTGESTELD. DIT SOCIAAL BELEIDSKADER GEEFT ANTWOORD OP DE VRAAG WELKE ROL DE PROVINCIE IN OVERLEG MET GEMEENTEN EN INSTELLINGEN WIL SPELEN EN OP WAT DE KOMENDE JAREN DE SPEERPUNTEN ZIJN IN HET SOCIAAL BELEID. VIA EEN TWEEJAARLIJKS TE HOUDEN PUBLIEK DEBAT KUNNEN OOK DE FRIESE BURGERS IN DE TOEKOMST MEEPRATEN OVER DE SOCIALE SITUATIE IN FRYSLÂN. Het definitieve Sociaal Beleidskader wordt, na een inspraakronde, in de zomer verwacht.

Het provinciaal Sociaal Beleid biedt uitkomst over de bijdrage die de provincie wil leveren om de sociale infrastructuur in stand te houden en te verbeteren. De 'sociale infrastructuur' wordt gevormd door alle voorzieningen en betrekkingen die het mogelijk maken dat mensen in redelijkheid en in sociale verbanden kunnen leven.

Rol en taakopvatting: partnerschap

In juni 2003 gaven GS aan een meer zichtbare en effectieve rol na te streven in het sociale veld. Al naar gelang de aard van de problematiek wisselt de rol van de provincie van regisseur, initiatiefnemer tot facilitator of subsidieverstrekker. De consultatieronde die de provincie heeft gehouden onder gemeenten en welzijnsinstellingen leert dat de partijen zich in deze opstelling kunnen vinden. Uit de consultatieronde onder instellingen, statenleden en gemeenten die de provincie onder leiding van gedeputeerde Jan Ploeg afgelopen zomer hield, is de conclusie dat zij positief staan ten opzichte van de nieuwe rol en taakopvatting.

Drie nieuwe instrumenten
Bij het partnerschapsmodel horen drie instrumenten: het sociaal rapport, het sociaal debat en- als uitkomst daarvan- de sociale agenda. Het geheel wordt ondersteund met het inzetten van een sociaal investeringsfonds en de inzet van steunfunctie-activiteiten. Het sociaal rapport bestaat uit statistische gegevens en geeft de feitelijke situatie in Fryslân weer. Dit sociaal rapport vormt de basis voor een publiek debat. Gemeenten, maatschappelijke organisaties en burgers worden uitgenodigd om het gesprek aan te gaan over de sociale problematiek in Fryslân.

Het publieke debat is de basis voor een politiek debat in Provinciale Staten. In dat politieke debat worden de conclusies getrokken voor eigen provinciale beleid voor de provincie voor de komende vier jaar(collegeperiode). Dit wordt de sociale agenda genoemd en wordt door GS uitgewerkt in jaarprogramma's.

Speerpunten

Het jaar 2004 is een overgangsjaar. Om een provinciale sociale agenda op te kunnen stellen, moet eerst een sociaal rapport opgesteld worden en een publiek debat worden gevoerd. Op grond van de consultatieronde en het Bestuursakkoord zijn echter al een aantal voorlopige speerpunten aangemerkt waarbij de provincie in overleg met andere partijen in de aanpak c.q. oplossing een rol kan spelen. De speerpunten zijn jongerenproblematiek, gevolgen van de vergrijzing, positie van inwoners van Fryslân met meervoudige problemen en vrijwilligerswerk.


---- --