Lijst Pim Fortuyn


PERSBERICHT

Den Haag, 5 februari 2004

ZORG OM ILLEGAAL GEBRUIK ZIEKENHUIS

De fraudeproblemen, veroorzaakt door illegalen in Nederland die aanspraak maken op ziekenhuisvoorzieningen, moeten in kaart worden gebracht, vindt de Lijst Pim Fortuyn. Op verzoek van het kamerlid Hilbrand Nawijn zal het probleem en de hoogte van de daarmee gemoeide kosten door minister Hoogervorst (VWS) in kaart worden gebracht.

Tijdens het overleg met de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport werd vandaag in de Tweede Kamer gesproken over fraude in de zorgsector. LPF'er Nawijn heeft erop aangedrongen om het misbruik en oneigenlijk gebruik van de ziekenhuisvoorzieningen door in Nederland verblijvende illegalen kritisch tegen het licht te houden. 'Volgens ziekenhuisdirecties is er sprake van een flinke toename van fraude door illegalen', aldus Nawijn.

Tevens zal Hoogervorst op verzoek van de LPF onderzoeken, of apothekers niet opgehaalde medicijnen dubbel declareren. Nawijn zegt dat zeker tien procent van de medicijnen niet opgehaald wordt.

Een Kamermeerderheid sprak zich uit voor een identificatieplicht bij ziekenhuizen als maatregel bij het kunnen identificeren van patiënten. Linkse partijen vrezen dat illegalen hierdoor in de problemen zouden komen.

De omvang van de totale zorgfraude door deze groep mensen is niet bekend. Wanneer dit in kaart wordt gebracht, kan pas een start worden gemaakt om de fraude terug te dringen. Dat voor iedereen de premie dan vele euro's omlaag zou kunnen is een bekend gegeven, meent de LPF.