Gemeente Haarlem


5 februari 2004
Julia de Jong/afdeling Communicatie
023-5114903


Persuitnodiging


Datum
Informatie bij
Telefoon


De gemeente Haarlem, de politie Kennemerland (district Haarlem) en het Openbaar Ministerie (arrondissementsparket Haarlem) nodigen u uit voor:

de officiële ondertekening Convenant Milieuhandhaving

Datum: vrijdag 6 februari

Tijd: 16.00 uur

Locatie: Politiebureau Koudenhorn, zaal 2 en 3
Adres: Koudenhorn 2

De heer R.P. Grondel (wethouder milieu, gemeente Haarlem), de heer
B. van der Heide (plaatsvervangend districtschef, politie Kennemerland, district Haarlem) en de heer mr. J.E. Hartjes (milieuofficier van justitie, arrondissementsparket Haarlem) ondertekenen deze middag het Convenant Milieuhandhaving. U wordt uitgelegd wat deze overeenkomst precies inhoud en waarom tot het convenant besloten is. Daarnaast heeft u de gelegenheid tot het stellen van vragen.

Samenwerking
De gemeente Haarlem handhaaft milieuwetgeving en regelgeving gericht op bedrijfsmatige activiteiten. Hierbij is de samenwerking met politie en Openbaar Ministerie belangrijk. Het bestuursrechtelijk optreden van de gemeente en het strafrechtelijk optreden van politie en het Openbaar Ministerie moeten goed op elkaar afgestemd zijn. Alleen dan versterken beide sporen elkaar.

In het kader van het landelijke project 'Professionalisering van de milieuhandhaving' vraagt het Rijk aan alle gemeenten, provincies en waterschappen afspraken te maken met politie en Openbaar Ministerie over de milieuhandhaving richting bedrijven. De gemeente Haarlem heeft hierover nu nadere afspraken gemaakt met de handhavingpartners. Het doel van de afspraken is een betere naleving van de regels door bedrijven en het efficiënt en effectief inzetten van de menskracht van de handhavingpartners.

Strengere handhaving bij overtreding
De politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente hebben voor het eerst een aantal milieuregels benoemd, waaraan zij gezamenlijk voorrang geven. Bij overtreding van deze milieuregels wordt vanaf nu strenger gehandhaafd.

Met het benoemen van een aantal specifieke milieuregels en de strengere handhaving ervan, wordt aan het bedrijfsleven aangegeven welke overtredingen de handhavende instanties als ernstig beschouwen. De benoemde milieuregels gelden tot eind 2004 en worden daarna jaarlijks opnieuw opgesteld.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Julia de Jong, afdeling communicatie sector Stadsbeheer gemeente Haarlem, telefoon 023 - 511 4903.


---- --