Alzheimer Nederland


"De Toekomst van het Leren"

Trainingen om de hersenen een leven lang fit te houden. Een leerpil. Hersenimplantaten. Toekomstmuziek? Of binnenkort realiteit?

Op de NWO - Publieksdag: "De Toekomst van het Leren" laten vooraanstaande wetenschappers hun licht schijnen op de mogelijkheden én de grenzen van hun vakgebied. Daarnaast kunt u op de demonstratiemarkt aan de hand van experimenten, video's, proeven en simulaties zelf ervaren welke verrassende dingen er soms gebeuren als we iets leren, onthouden of zien. Een spetterende dag voor iedereen die geïnteresseerd is in hoe wij leren.Een voorproefje vindt u op www.hersenenenleren.nl.

NWO-Publieksdag "De Toekomst van het Leren" Vrijdag 6 februari 2004, van 10.00 - 17.00 RAI Congrescentrum, Amsterdam Toegang EUR10,- inclusief lunch (EUR5,- op vertoon van studentenkaart, CJP of Pas 65). Inschrijving op www.hersenenenleren.nl.

Er zijn slechts een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Vol = vol!

Oproep voor deelnemers aan het project 'Help de informele hulp'

Het verlenen van mantelzorg kan veel voldoening geven maar is soms zwaar. Hulpmiddelen kunnen de mantelzorg makkelijker maken. Bij hulpmiddelen kunt u denken aan tilliften en alarmsystemen, maar ook aan bijvoorbeeld steunkousaantrekkers.

Het NIVEL (Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg www.nivel.nl) gaat onderzoeken welke hulpmiddelen mantelzorgers kennen en welke ze gebruiken. Ook wil het NIVEL weten welke problemen mantelzorgers tegenkomen bij het gebruik. Het doel van dit onderzoek is de belasting van mantelzorgers te verlichten.

Het NIVEL is op zoek naar mantelzorgers die willen meewerken aan dit onderzoek. Het gaat om mantelzorgers die meerdere malen per week hulp bieden aan bijvoorbeeld een partner, familielid, vriend(in), buurman of buurvrouw, Dit kan hulp zijn bij de persoonlijke verzorging (bijv. wassen/aankleden, naar het toilet gaan), bij het zich verplaatsen (bijv. in/uit bed komen, lopen binnens- en buitenshuis, op bezoek gaan), bij de medische verzorging of bij andere dagelijks terugkerende activiteiten. Het is niet belangrijk of u wel of niet bekend bent met hulpmiddelen, en of u er wel of geen gebruik van maakt.

Wanneer u mee wilt doen aan het onderzoek van het NIVEL of nog vragen heeft, kunt u op maandag, woensdag of donderdag bellen met onderzoeker Judith Bos, tel.nr. 030-2729783. Op andere dagen kunt u uw naam en telefoonnummer op het antwoordapparaat inspreken. U wordt dan teruggebeld. De enquête wordt later, op een tijdstip dat het u uitkomt, telefonisch bij u afgenomen. Dit zal ongeveer 20 minuten duren. Uw gegevens zullen anoniem worden verwerkt. Als dank voor uw medewerking zal het NIVEL u na afloop van het gesprek een cadeaubon van 10 toezenden.

Bij voorbaat hartelijk dank voor uw medewerking, Judith Bos, onderzoeker NIVEL

Zorg voor Alzheimerpatiënten: een fulltime baan Op dit moment doen twee studenten van de Universiteit Utrecht een onderzoek onder mantelzorgers van Alzheimerpatiënten. Zij onderzoeken of er een verband bestaat tussen de belasting van de mantelzorger en diens gezondheid. De uitkomsten van het onderzoek willen de onderzoekers gebruiken om betere manieren van ondersteuning te ontwikkelen.

Voor dit onderzoek zoeken ze mensen die de dagelijkse zorg voor iemand met de ziekte van Alzheimer dragen en die een aantal schriftelijke vragen willen beantwoorden. De vragen kunnen gewoon thuis ingevuld worden, de vragenlijst wordt naar uw huisadres opgestuurd. Het duurt in totaal ongeveer 25 minuten.

Alle gegevens zullen uiteraard vertrouwelijk worden behandeld. Heeft u interesse of wilt u meer informatie, mail dan uw vraag en/of contactgegevens naar: onderzoekmantelzorg@hotmail.com

heeft, in het AMC in Amsterdam. Testresultaten worden volledig geanonimiseerd en vertrouwelijk behandeld. Ook partners of vrienden (van 65 jaar en ouder) kunnen meedoen aan het onderzoek en de tests maken. Voor meer informatie kunt u bellen met Linda Bossink tel.