Gemeente Arnhem

Bestuurders koppelen Waterservicepunt af

\Dijkgraaf Van Brink (Waterschap Rijn en IJssel), dijkgraaf Kok (Waterschap Rivierenland), wethouder De Ronde, gedeputeerde Keereweer en manager waterketen Salverda (Vitens) koppelen op vrijdag 6 februari om 14.30 uur gezamenlijk de regenwaterafvoer van het Waterservicepunt af van de riolering. Dit gebaar kenmerkt de officiële start van het Waterservicepunt Arnhem. De start vindt plaats aan de Zypendaalseweg 26 in Arnhem.
De oprichting van het Waterservicepunt Arnhem is één van de speerpunten uit het waterplan Arnhem. Het is in eerste instantie bedoeld om particulieren te adviseren en te helpen bij het afkoppelen van hun regenwaterafvoer van de gemengde riolering. Regenwater is relatief schoon en belast de riolering onnodig. Bovendien loopt het vuilwaterriool bij zware regenval vaak over in het oppervlaktewater. Afkoppelen van regenwater komt de kwaliteit van het oppervlaktewater dus ten goede. In de toekomst gaat het Waterservicepunt zich ook bezighouden met algemene communicatie en educatieve projecten over water.
Theater en regenwaterinstrumenten
Drie vrouwelijke actrices van theatergroep Lola hebben opdracht gekregen om tijdens de opening van het Waterservicepunt de regenwaterafvoer van het gebouw af te koppelen. Of deze geëmancipeerde dames dit daadwerkelijk voor elkaar krijgen is maar zeer de vraag. Daarom staan de bestuurders van de betrokken waterpartners in elk geval paraat om te helpen als dat nodig is. Om de aanwezigheid van (het geluid van) regen te garanderen hebben leerlingen van de Arnhemse Montessorischool tijdens een workshop regenwaterinstrumenten gemaakt waarmee zij de opening luister bij zetten.
Meer waterplanactiviteiten
Behalve de opening van het Waterservicepunt zijn er nog twee andere waterplan-gerelateerde activiteiten op 6 februari: de bestuurders van de waterpartners die samen het waterplan opstelden, ondertekenen die dag een intentieverklaring waarin zij aangeven het plan ook daadwerkelijk te willen uitvoeren. Verder vindt om 14.00 uur een bezichtiging plaats van de Jansbeek in de De La Reijstraat. Met ingang van 6 februari stroomt de Jansbeek namelijk voor het eerst sinds de jaren zestig weer bovengronds door de De la Reijstraat. Dit feit wordt gevierd met de uitvoering van de eerste helft van een muzikale compositie die ter ere van de Jansbeek is geschreven.