CDA

06-02-04
Buijs: Rollator niet uit het pakket

Zondag heeft Hans Hillen als voorzitter van het College voor Zorgverzekeringen in het Buitenhof gezegd dat de discussie gestart moet worden over de houdbaarheid van de AWBZ.

Er zijn grote overschrijdingen op deze regeling. Hij noemde daarbij echter de rollator als voorbeeld; waarbij hij vraagtekens stelde of deze nog door de overheid vergoed worden.
De rollator wordt echter niet uit de AWBZ betaald maar uit het ziekenfonds. Het voorbeeld was dus om meerdere redenen niet zo gelukkig. En heeft veel onrust veroorzaakt.

De CDA-fractie heeft bij monde van Siem Buis in reactie gezegd dat het van groot belang is om mensen zo lang mogelijk zelfstandig te laten functioneren. Dat is niet alleen wat mensen zelf willen, het is ook de gedachte waar onze gezondheids- en welzijnsvoorzieningen op gebaseerd zijn. Bovendien voorkomt het juist dat de zorg te duur wordt: als ouderen niet meer zelfstandig kunnen leven, zullen zij eerder een beroep doen op voorzieningen als het verzorginghuis, thuiszorg etc. Het CDA wijst het voorstel af om de rollator uit het ziekenfondspakket te halen. Minister Hoogervorst heeft in de Kamer bevestigd dat de regering hiertoe ook gèèn plannen heeft.
Wel ziet het CDA in dat we goed moeten kijken naar de betaalbaarheid van de AWBZ, juist om te zorgen dat de voorzieningen blijven bestaan die nodig zijn. De regering heeft al eerder gezegd dat ze daar binnenkort voorstellen voor zal doen.