CDA

06-02-04
Van Bochove: Een actieve rol van de minister om te komen tot huurmatiging is noodzakelijk

Tijdens het Algemeen overleg van afgelopen week met Minister Dekker van VROM heeft CDA woordvoerder Bas Jan van Bochove zijn ongenoegen uitgesproken over de wijze waarop de minister de cooperaties aanspoort om te komen tot een eenmalige huurmatiging.
Hierover had van Bochove tijdens de begroting een motie ingediend. Van Bochove:In de brief lijkt de minister een duidelijke oproep te doen om tot een zo matig mogelijke huurvaststelling te komen, die voortvloeit uit een uitspraak van de Kamer. Maar dan groeit toch mijn verbazing. In de eerste plaats het tijdstip waarop deze oproep uitgaat. Waarom zo laat? Er is een maand verloren gegaan waarin samen met partijen overleg gevoerd had kunnen worden. In de tweede plaats het feit dat de oproep tot matiging in één en dezelfde brief genoemd wordt met de aankondiging van het huurprijsbeleid 2004 2005. Laat ik die combinatie ongelukkig noemen. Je nodigt partijen uit tot afspraken te komen, maar geeft tegelijk de ruimte aan die men kan benutten.Toegegeven de oproep van de Kamer richt zich op het aspect vrijwilligheid, maar wil je dit een kans geven dan is enige zorgvuldigheid toch nodig. Daarnaast verzocht van Bochove de minister opnieuw om het inmiddels voorzichtig op gang gekomen overleg een positieve impuls te geven.

Ook op het gebied van de studentenhuisvesting was van Bochove kritisch. Het is me niet duidelijk wat ik met het onderzoek van de minister moet. Het ons gisteren aangereikte rapport geeft aan dat het probleem op dit moment teruggebracht kan worden tot een gewoon tekort aan woningen. Dat wisten we al. Toch zijn er voor zon 15.000 studenten oplossingen nodig. Voorbeelden zijn de beperking in de campuscontracten, de aanpassing van de leegstandswet, de bouw van zelfstandige wooneenheden, het aanpassen van leegstaande kantoren en kamerverhuur. Daarvoor is een actieprogramma, waarvan ik nog steeds het gevoel heb dat daar te weinig mee gebeurt, aldus van Bochove.

Tot slot sprak hij wel waardering uit voor de wijze waarop de minister snel heeft gehandeld daar waar het gaat om studentenhuisvesting en COA-eenheden en daarmee uitvoering geeft aan een eerdere CDA motie van december 2003.