Gemeente Dordrecht


---

Beverburchten in de wilgen

Vincent Brinkhof
De wilgen langs de Wantijoevers worden nog niet gekapt. In dit gebied zijn beverburchten aanwezig. Dit blijkt uit het onderzoek dat de Stichting Natuur en Vogelwacht in opdracht van de gemeente heeft uitgevoerd. De gemeente neemt het advies van de Stichting over om eerst een ontheffing aan te vragen voor de kapwerkzaamheden bij het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij.

Natuuronderzoek
Het Wantij en zijn oevers vormen een belangrijk leefgebied voor een aantal beschermende soorten zoals de Bever, de Blauwborst, de IJsvogel, de Rietzanger, de Snor, de Spindotterbloem en de Noordse woelmuis. Daarom heeft de gemeente Dordrecht de Stichting Natuur en Vogelwacht in Dordrecht opdracht gegeven om een onderzoek uit te voeren naar de natuurwaarden in het te kappen gebied. In goed overleg is samen bekeken hoe de kapwerkzaamheden uitgevoerd moeten worden om de natuurwaarden in stand te houden.

Waterschap
De wilgen van de griend wortelen in de onderkant van de dijk. Het Waterschap De Groote Waard stelt als eis dat in hoofdwaterkerende dijken geen beplanting mag staan. De wortels van de wilgen kunnen namelijk een gevaar vormen voor de veiligheid van de dijk. De gemeente treedt nu in overleg met het Waterschap om de kap van de wilgen uit te stellen en te kijken hoe er een goede afweging tussen het belang van veiligheid en behoud van natuurwaarden kan worden bewerkstelligd.

Informatieverstrekking
De bewoners hebben eind januari een brief van de gemeente ontvangen waarin de kap van de wilgen werd aangekondigd vanwege de veiligheid van de dijk en het uitzicht op het Wantij wat wordt belemmerd door de griend. Ook stond in deze brief vermeld dat de gemeente een natuuronderzoek instelde.

Proces
De gemeente zoekt nu met alle partners naar de beste oplossing om zowel de veiligheid van de dijk te garanderen als de natuurwaarden te behouden in het gebied.