Dienstenbond CNV

Eindbod werkgever voor sociaal plan Aker Kvaerner
05-02-2004

In de onderhandelingsronde op 3 februari jongstleden is het helaas niet gelukt om tot overeenstemming te komen over een sociaal plan voor de reorganisatie bij Aker Kvaerner. Daartoe uitgedaagd, heeft uw directie een eindbod neergelegd.

Wij zijn de onderhandelingen ingegaan met als doel, zoals besproken in de voorafgaande personeelsbijeenkomst, zo dicht mogelijk het sociaal plan van ABB Lummus te benaderen. Dat doel is met onderhandelen niet gerealiseerd.

Twee hoofdlijnen van dit eindbod betreffen de volgende zaken:

Vergoeding voor outplacement
Als ondersteuning voor de bemiddeling van werk naar werk middels outplacement wordt beschikbaar gesteld 3200,- (dit was eerst 2500,-).

Kantonrechtersformule
De correctiefactor, van toepassing bij de berekening van de kantonrechtersformule is opgehoogd van 0,3 (via 0,5) naar 0,7. Voor de uitwerking wordt een onderscheid gemaakt in de groep medewerkers die jonger, respectievelijk ouder dan 60 jaar is.
Jonger dan 60 : toepassing van de kantonrechtersformule (C = 0,7). Ouder dan 60: een aanvulling , in de vorm van een eenmalige uitkering, om het verschil te compenseren tussen WW en 75% van het laatstverdiende salaris, voor zover dit de kantonrechtersformule met factor 0,7 niet overschrijdt.

Teksten
Uiteraard bevat het eindbod veel meer onderdelen. De complete tekst zal, naar verwachting, beschikbaar zijn in de loop van de volgende week (week 7).

Personeelsbijeenkomst & ledenraadpleging
Wij willen graag het oordeel van u horen op dit eindbod. Allicht zal ook de vraag aan de orde komen of er meer ruimte afgedwongen moet worden. Dit zijn de zeer belangrijke momenten in het onderhandelingsproces waarbij aan u de keuze voorligt. Gezamenlijk met de andere vakbonden zal de volgende procedure worden gevolgd.


-Een personeelsbijeenkomst voor toelichting en uitleg.
-Een ledenvergadering met stemming over het eindbod en verdere proces.

U bent daarom van harte uitgenodigd op de personeelsbijeenkomst en aansluitend de ledenvergadering op:

maandag 16 februari 2004
van 16.00 uur tot 18.00 uur
in het Aker Kvaerner kantoor in Zoetermeer

Om mee te kunnen beslissen over dit sociaal plan is lidmaatschap van CNV Dienstenbond vereist. Niet georganiseerde collegas kunnen wij helaas niet toelaten tot de stemming.

Individuele ondersteuning
In de afgelopen week is ons een aantal keren gevraagd om uit te leggen wat de 'polisvoorwaarden' van CNV Dienstenbond zijn. Vooral ook omdat er gedacht wordt dat lidmaatschap nu geen zin meer heeft. Niets is minder waar! Aan u, als lid van CNV Dienstenbond, hebben wij het verzoek om mee te werken om dit misverstand uit de wereld te krijgen. Print daarom een aantal exemplaren van dit nieuwsbericht uit om uit te delen of op te hangen.

Mogelijke vraag: Ik overweeg om lid te worden, maar ik heb wellicht al op korte termijn juridische hulp nodig. Word ik geholpen als ik nú lid wordt?
Het antwoord is Ja.

Wachttermijn
Bij het lidmaatschap van CNV Dienstenbond hoort een wachttermijn van 3 maanden. Dat betekent concreet dat juridische problemen, zoals ontslag, die ontstaan zijn voor de ingangsdatum van het lidmaatschap of in de wachttijd van drie maanden niet in behandeling worden genomen door de werkorganisatie van CNV Dienstenbond. Ook geldt een beperking voor zogenaamde hoger beroep zaken in de eerste 12 maanden van uw lidmaatschap. Juridische problemen die zijn ontstaan na 3 maanden lidmaatschap worden wel in behandeling genomen. Als te voorzien is dat er binnen 3 maanden een beroep moet worden gedaan op juridisch bijstand, is lidmaatschap toch aantrekkelijk.

Stel u wordt lid en binnen een maand wilt u juridische bijstand om een ontslagaanzegging inhoudelijk te laten toetsen. Lidmaatschap van CNV Dienstenbond betekent in dit geval dat uw zaak zal worden uitbesteed aan een advocatenkantoor dat aan CNV Dienstenbond is gelieerd. Dit kantoor is gespecialiseerd in arbeidsrecht en werkt vaak met ons samen. U krijgt derhalve een juridisch gedegen en realistisch advies.

Uw kosten
U betaalt een eenmalige bijdrage aan CNV Dienstenbond ter grootte van 102,-. U betaalt een gereduceerd tarief aan het advocatenkantoor ter grootte van 119,12 per uur (exclusief BTW en kantoorkosten). Dit is een uurtarief dat dankzij uw lidmaatschap van CNV Dienstenbond ver onder de commerciële waarde ligt. (Deze schommelt rond de 180,- per uur). Uw vakbondscontributie en de eenmalige bijdrage zijn snel terugverdient dankzij de gunstige tariefafspraken.

Daar komt het volgende bij. Naarmate meer vergelijkbare zaken door het advocatenkantoor in behandeling worden genomen, betekent het per saldo dat de advocaat steeds effectiever (= sneller) de zaak in behandeling kan nemen en mogelijk een sterkere onderhandelingspartij vormt namens een groep werknemers. Ook dat scheelt u uiteindelijk in de portemonnee.

U kunt voor u zelf het rekensommetje maken............

Informatie
Voor vragen en opmerkingen naar aanleiding van deze info kunt u contact opnemen met de onderhandelaar namens CNV Dienstenbond, Harry Gerding, tel: (023)5651052 of email: h.gerding@cnvdibo.nl.