Gemeente Heusden


Bezwaarschriften omwonenden Venbroekstraat niet ontvankelijk verklaard Commissie van advies bezwaar- en beroepschriften stelt burgemeester in gelijk 6-2-2004
De Commissie van advies voor de bezwaar- en beroepschriften heeft de bezwaarschriften van 23 omwonenden van de Venbroekstraat niet ontvankelijk verklaard. De bewoners maakten bezwaar tegen het noodbevel dat de burgemeester van Heusden op 2 juli 2003 heeft uitgevaardigd om verplaatsing van een aantal woonwagens van het woonwagencentrum in Haarsteeg naar een tijdelijke locatie aan de Venbroekstraat in Nieuwkuijk mogelijk te maken. De commissie, die onafhankelijk van de gemeente opereert, komt tot de conclusie dat de bezwaarschriften niet ontvankelijk zijn omdat de bezwaarmakers niet rechtstreeks in hun belangen zijn getroffen. Ook stelt de commissie dat het noodbevel zorgvuldig is voorbereid.

Op 14 oktober 2003 is een hoorzitting gehouden waarbij zowel de burgemeester als de bezwaarmakers hun standpunt naar voren hebben gebracht. De burgemeester gaf aan dat het noodbevel werd uitgevaardigd om een eind te maken aan een situatie op het woonwagencentrum in Haarsteeg, waarbij de veiligheid van mensen en de openbare orde onaanvaardbare risicos liepen. De commissie is van mening dat het bezwaarschrift niet ontvankelijk is. Om bezwaar te kunnen maken tegen een besluit moeten volgens de Algemene wet bestuursrecht de belangen van de bezwaarmakers rechtstreeks zijn getroffen. Daarvan is volgens de commissie in dit geval geen sprake omdat het noodbevel niet rechtstreeks betrekking had op de situatie van de bezwaarmakers. Het bevel was immers gericht op de verwijdering van een aantal woonwagens op het woonwagencentrum aan de Kavelingweg in Haarsteeg om op die manier een halt toe te roepen aan een uit de hand lopende toestand. De commissie stelt in het advies aan de burgemeester dat omwonenden andere rechtsmiddelen ter beschikking hebben om bezwaar te maken tegen de gang van zaken.

De commissie stelt verder vast dat het noodbevel zorgvuldig is voorbereid en dat er een goede belangenafweging heeft plaatsgevonden. Zo vindt de commissie het onder meer terecht dat over de genomen maatregelen voorafgaand aan de verplaatsing van de woonwagens niet is gesproken met de omwonenden omdat dit tot reacties en tegenacties zou hebben kunnen leiden. Daarmee was de zaak volgens de commissie niet gediend geweest. Ook de keuze voor de locatie is goed afgewogen. Dat blijkt onder andere uit de wijze waarop naar alternatieven is gekeken. Verder stemt de commissie in met de wijze waarop noodzakelijke voorzieningen op de locatie onmiddellijk zijn getroffen, de manier waarop omwonenden meteen zijn geïnformeerd en de toezeggingen die zijn gedaan over eventuele schadevergoedingen en te nemen verkeersmaatregelen.

De burgemeester van Heusden heeft het advies van de Commissie van advies voor de bezwaar- en beroepschriften overgenomen en de bezwaarschriften niet ontvankelijk verklaard.