Politie Noord-Holland-Noord

Hoorn en omgeving, 6 februari

Hoorn 06-02-2004 - 15.54 uur

Waarschuwing bij gebruik geldautomaten
Hoorn, vrijdag 6 februari 2004.
Afgelopen week zijn van zeker vijftien personen in Enkhuizen en Hoorn de bankpassen gekopieerd. Inmiddels zijn grote bedragen van de rekeningen van de gedupeerden afgeschreven.
Het kopiëren van bankpassen gaat als volgt: over het pinapparaat wordt een nieuw front geplakt. Deze ziet eruit als een echt pinapparaat en is zo goed bevestigd, dat het nauwelijks opvalt. In het nieuwe front zit een kaartlezer, die de informatie van de pinpas haalt. In de directe omgeving van de "flappentap" staat een kleine camera opgesteld die de pincode van het slachtoffer opneemt. De daders kunnen met de gegevens van de pas en met de opgenomen pincode een nieuwe kaart maken. Met deze kaart wordt in korte tijd de hele rekening geplunderd. In enkele gevallen kwam het ook voor dat de bankpas in de gleuf van het nieuwe front blijft steken. Een behulpzame man geeft vervolgens het advies om nogmaals de pincode in te toetsen. Hij kijkt echter mee en komt zo de pincode te weten.
De politie adviseert gebruikers van een pinautomaat steeds goed te kijken of er ook met de automaat geknoeid is en of er mogelijk een nieuw front op de automaat is aangebracht. Ook moet het toetsenbord afgeschermd worden bij het intoetsen van de pincode. Mocht de pas blijven steken, blijf dan bij de automaat en laat een ander bankpersoneel of de politie waarschuwen.
De politie verzoekt slachtoffers of getuigen van deze praktijken zich te melden. De politie is bereikbaar onder tel.nr. 0900-8844 (lokaal tarief).

Politie in gesprek met ouders en jeugd
Opmeer, donderdag 5 februari 2004.
Op donderdagavond werd op het gemeentehuis te Opmeer een gesprek gevoerd over de gebeurtenissen in de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 januari in het uitgaanscentrum van Spanbroek, toen er tijdens de sluitingstijd van de horeca vechtpartijen ontstonden in het uitgaanspubliek. Horecapersoneel zag, dat het op straat uit de hand liep en waarschuwde de politie. Het Horeca Interventieteam van de politie kwam ter plaatse en trad hard op om de partijen te kunnen scheiden en de rust te kunnen herstellen. Hierbij werd niet alleen gebruik gemaakt van de wapenstok, maar werd ook een politiehond ingezet.
Aangezien ouders van bij het incident betrokken jongeren hun vraagtekens hadden bij het politieoptreden, werd door de politie en horeca een gesprek geïnitieerd. Hieraan werd (naast de politie) deelgenomen door de ouders en betrokken jongeren, de burgemeester van Opmeer, dhr. Cornelisse, de uitbater van café Vroeg of Laat en Horeca Nederland. Tijdens het gesprek werden de standpunten uitgewisseld. De heer Janssen, groepschef van de politie in Opmeer: "Wij zijn een transparante organisatie. Als wij fouten hebben gemaakt of onze werkwijze kunnen verbeteren, dan komen wij daar rond voor uit. U moet zich voorstellen dat vijftien van mijn collega's in een situatie komen waarbij zo'n 200 mensen op straat lopen, waarvan een groot deel veel alcohol heeft gebruikt. Tijdens de vechtpartij ontstaat een complexe en onoverzichtelijke situatie waarin niet exact duidelijk is wie bij het incident betrokken zijn. De zaak is in onderzoek, maar het is nog te vroeg om daar nu al conclusies uit te trekken."

Verkeerscontrole
Zwaagdijk, donderdag 5 februari 2004.
In navolging op eerdere controles werd ook op donderdagmiddag een verkeerscontrole gehouden op de Zwaagdijk in Zwaagdijk. In deze weg is een snelheidsbeperkende maatregel genomen, die door veel automobilisten aan de verkeerde kant wordt genomen. Hierbij wordt gereden zonder af te remmen. Tijdens de controle op donderdagmiddag kregen 13 bestuurders een bekeuring.
Westfriesland, vrijdag 6 februari 2004.
Op vrijdagmorgen werd een verlichtingscontrole gehouden waarbij acht fietsers een bekeuring kregen. De controle was speciaal gericht op schoolgaande jeugd. De acht fietsers bleken hun verlichting niet in orde te hebben.

Inbraak in boot
Enkhuizen, donderdag 5 februari 2004.
Op donderdag werd tussen 17.00 en 22.15 uur ingebroken in een tweemaster die lag afgemeerd in de Buitenhaven in Enkhuizen. Om het schip binnen te komen werd een deurtje geforceerd. Het hele schip werd doorzocht. In ieder geval werden een stereoset, geld en een zaklantaren buitgemaakt.

Diefstal auto
Obdam, donderdag 5 februari 2004.
Op donderdagavond werd tussen 23.00 en 23.30 uur een personenauto ontvreemd die geparkeerd stond op de Dorpsstraat in Obdam. Het ging om een rode Ford Escort met kenteken GB-HH-81.

Inbraak in woning
Hoorn, vrijdag 6 februari 2004.
In de nacht van donderdag op vrijdag werd tussen 22.00 uur en 08.50 uur ingebroken in een bovenwoning aan het Grote Noord in Hoorn. De inbrekers kwamen de woning binnen door een daklicht te forceren. Uit de woning werden geld, CD's, een stereotoren en een DVDspeler ontvreemd.