Politie Noord-Holland-Noord

Den Helder en omgeving, 6 februari

Den Helder 06-02-2004 - 15.15 uur

Serie misdrijven opgelost
Wieringerwerf, vrijdag 6 februari 2004.
Gisteren is bekend gemaakt dat deze week drie jongens van 14, 15 en 16 jaar uit Wieringerwerf zijn aangehouden wegens een inbraak bij een autodemontagebedrijf op 22 januari 2004 en een inbraak bij voetbalvereniging DWOV in december 2003. Uit het onderzoek is gebleken dat de 15- en 16-jarige jongen, in een wisselende samenstelling met anderen, meerdere vernielingen en diefstallen hebben gepleegd. De aanhoudingen werden gedaan naar aanleiding van de inbraak bij het autodemontagebedrijf. Een oplettende getuige verstrekte de politie een signalement waarna de eerste verdachte kon worden aangehouden. Uit het onderzoek dat volgde kwam naar voren dat de twee hoofdverdachten, steeds met andere medeplichtigen, openlijk geweld hebben gepleegd. In het weekend van 24 en 25 januari werden er diverse vernielingen in Wieringerwerf aangericht. Zo werden er ruiten van woningen en bedrijven ingegooid, werden personenauto's beschadigd, werd een vrachtauto bespoten met graffiti en een boot van zijn steunblokken gegooid. Op de vrachtauto werd de kreet 'criminals in action' gespoten. Ze spoten ook graffiti op een schaftkeet, een garagedeur bij het winkelcentrum aan de Terpstraat en muren bij de Zuiderzeehal. De jongens hebben bekend dat zij verantwoordelijk zijn voor deze acties. Tevens hebben ze bekend dat ze in de maand januari 2004 in totaal 14 fietsen hebben gestolen in Wieringerwerf. Voorts hebben ze toegegeven dat ze in Alkmaar op 19 november 2003 hebben gepoogd een tas te stelen van een 77-jarige vrouw die liep over de Zeglis. De vrouw hield de tas vast en toen de jongens eraan trokken kwam zij ten val. Ze zagen geen kans de tas los te trekken. De vrouw hield geen letsel over. De genoemde verdachte van 14 jaar oud werd gisteren aangehouden en nadat hij bij het verhoor zijn aandeel in enkele zaken had bekend werd hij heengezonden. De twee hoofdverdachten van 15 en 16 jaar zitten nog vast en worden vanmiddag geleid voor de officier van justitie in Alkmaar. Het onderzoek naar enkele handlangers wordt voortgezet en er zijn dan ook nog enkele aanhoudingen te verwachten.

Verkeerscontrole
Den Helder, vrijdag 6 februari 2004.
Op vrijdag werden in totaal 34 bekeuringen uitgeschreven bij diverse verkeerscontroles in Den Helder. Er werd voornamelijk geschreven voor het niet voeren van verlichting, het niet dragen van een veiligheidsgordel en te hoge snelheid. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 73 km per uur op een weg waar 50 km per uur gereden mag worden.

Alcoholcontrole
Den Helder, vrijdag 6 februari 2004.
Op vrijdagmorgen omstreeks 01.55 kreeg een 29-jarige man uit Den Helder een proces-verbaal wegens het rijden onder invloed van alcoholhoudende drank, nadat hij was gecontroleerd op de Weststraat in zijn woonplaats. De automobilist blies 340 ug/l. Dat is anderhalf keer het wettelijk toegestane maximum van 220 ug/l (microgram alcohol per liter uitgeademde lucht). Bij controle bleek de man al drie keer eerder een proces-verbaal te hebben gehad wegens het rijden onder invloed. De laatste keer was in december 2003.
Omstreeks 03.55 uur werd ook een 42-jarige man uit Den Helder bekeurd. Deze man reed in een personenauto over de Binnenhaven in Den Helder, terwijl hij 325 ug/l alcohol in zijn adem had.

Aanrijding met politieauto
Den Helder, vrijdag 6 februari 2004.
Op vrijdagmorgen omstreeks 07.50 uur reed een 44-jarige politieman in een dienstauto over de Rijksweg N9 te Den Helder. Doordat een vrachtwagen invoegde moest hij afremmen. Een 59-jarige vrouw uit Den Helder, die achter de politieauto reed, zag dit te laat. Hierdoor ontstond er een kop-staartbotsing waarbij de vrouw nek- en rugletsel opliep. Zij werd voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis, maar hoefde niet te worden opgenomen.