Politie Zaanstreek-waterland


Veelplegers niet blij met Puntmuts


Een Zaanse veelpleger vertelde tijdens zijn aanhouding dat bijna al zijn "collega's" wisten dat de politie in het centrum actief was. Het was de leden van het projectteam Puntmuts ook al opgevallen dat de bekende veelplegers zich in november en december vorig jaar nauwelijks in het centrum van zaandam lieten zien. Er werden zelfs een aantal notoire dieven betrapt op het keurig bij de kassa afrekenen van hun aankopen.

Winkeliers en burgers daarentegen waren wel blij met de politie-inzet, die met name gericht was op de bestrijding van kleine criminaliteit*. De winkeliers voelden zich gesteund door de politie die direct op hun meldingen reageerde. Het winkelende publiek kwam regelmatig 'blauw' tegen op straat en kon met regelmaat getuige zijn van een aanhouding door politiemensen in burger. Tijdens het project Puntmuts werden in totaal 59 verdachten aangehouden. Al deze aanhoudingen vonden op heterdaad plaats. 57 aanhoudingen werden verricht ter zake winkeldiefstal in het centrum van Zaandam. Twee aanhoudingen werden verricht naar aanleiding van vernielingen in een winkel en het bedreigen van het winkelpersoneel.

Diverse aanpak
In de strijd tegen de kleine criminaliteit is de politie zowel preventief als repressief te werk gegaan. Het winkelend publiek werd door middel van stickers, flyers en posters gewaarschuwd voor zakkenrollers. Op strategische locaties in de binnenstad werden tevens borden met de tekst "Zakkenrollers winkelen ook" geplaatst. Vooral tijdens grote drukte in het centrumgebied werden geüniformeerde politiemensen, stadswachten en medewerkers van de vrijwillige politie ingezet om potentiële daders af te schrikken en winkeliers en winkelend publiek een veilig gevoel te geven. Daarnaast werden, om zoveel mogelijk daders aan te houden, politiemensen in burger ingezet.

Veiligheid door samenwerking
Veiligheid in de stad is niet alleen een zaak van de politie maar ook van de gemeente en de winkeliers. Zo kwam de voorlichtingscampagne "Zakkenrollers winkelen ook" in samenwerking met de gemeente tot stand. Winkeliers, zo heeft de ervaring geleerd, zijn een zeer belangrijke informatiebron als het gaat om verdachte personen en situaties. Bij aanvang van het project kregen zij daarom van de projectleden een informatiekaart uitgereikt met informatie over het project. Verder konden zij in geval van calamiteiten via een speciaal telefoonnummer rechtstreeks contact leggen met de projectleden.

* Bij kleine criminaliteit moet gedacht worden aan winkeldiefstallen, brommer- en fietsdiefstallen, zakkenrollerij en straatroof.


21:35 05-FEB-04
LOC: ZAANDAM, NICOLAASSTRAAT
VOLENDAM, ZEESTRAAT
ASSENDELFT, DORPSSTRAAT
20 bonnen bij bromfietscontrole
Gisterenmiddag en avond controleerde de politie bromfietsen op diverse locaties. Daarbij werden in totaal 20 bekeuringen uitgereikt. Acht daarvan wegens een te hoog vermogen, waardoor de betreffende bromfiets harder kon rijden dan 45 km/uur. Drie bonnen werden uitgereikt voor het niet dragen van een helm en drie omdat de bestuurders niet in het bezit waren van een bromfietscertificaat. De overige bekeuringen werden voor diverse andere overtredingen uitgeschreven.


21:51 05-FEB-04
LOC: ZAANDAM, GEDEMPTE GRACHT

Rookmelder voorkomt brand in winkel

Een rookmelder in een telefoonwinkel sloeg alarm, waarna de brandweer werd gewaarschuwd. Deze brak het pand open en vond een rokende prullenbak. Het vuur was snel geblust. De schade bleef beperkt. Vermoedelijk is een niet goed uitgemaakte sigaret de oorzaak van het brandje.

22:38 05-FEB-04
LOC: WESTZAAN, ALLANSTRAAT

Apparatuur Van De Ende terecht, vier mannen aangehouden

De apparatuur van een productie van Joop van de Ende, welke in Amsterdam werd gestolen, is weer terecht. De goederen werden, na een anonieme tip, in een loods in Westzaan aangetroffen. Daarbij werden vier mannen aangehouden, een 29-jarige man uit Alkmaar, een 28-jarige uit Wormerveer, een 25-jarige uit Koog aan de Zaan en een 22-jarige uit Hoogkarspel. De mannen waren bezig de apparatuur uit de kisten te halen, omdat daar de naam van de eigenaar op staat.
De 29-jarige hoofdverdachte heeft bekend de apparatuur, samen met de 22-jarige verdachte, in Amsterdam te hebben gestolen. Voor het vervoer werd in Amsterdam een verhuiswagen ontvreemd, die later op een industrieterrein in Purmerend werd teruggevonden. De andere twee verdachten hielpen bij het uitpakken. In de loods en in de auto van de hoofdverdachte werden verder nog andere goederen aangetroffen, die van diefstal afkomstig zijn. Ook deze diefstallen heeft de Alkmaarder bekend. De verdachten werden overgedragen aan de politie van Amsterdam - Amstelland.

22:56 05-FEB-04
LOC: PURMEREND, LEEUWERIKPLEIN

Brandstichting in bestelbus

Politie en brandweer rukten uit voor een brandende bestelbus. Het vuur woedde in de laadruimte, maar de brandweer had dit snel onder controle. Nadien bleek, dat een zijruit van de bus met een stuk trottoirtegel was ingegooid, waarna men vermoedelijk de bekleding in brand heeft gestoken. De bus werd zwaar beschadigd afgevoerd.

00:01 06-FEB-04
LOC: PURMEREND, BEATRIXPLEIN

Autodieven snel gepakt

De politie heeft afgelopen nacht twee mannen uit Almere aangehouden, die even daarvoor een auto hadden gestolen. Eén van de mannen was een vriend van de eigenaresse van de auto. De vrouw had de vriend en de andere man uit Almere opgehaald. In Purmerend wilde de andere man, dat zij hem naar Amsterdam bracht, maar de vrouw weigerde dat. Daarop wist de man de autosleutels van de vrouw af te pakken, waarna beiden mannen er met de auto vandoor gingen. De gewaarschuwde politie kon de auto even later op de Jaagweg onderscheppen. Beide mannen werden ingesloten. In de auto werd een tas met inbrekerswerktuigen aangetroffen, die in beslag werd genomen.

04:31 06-FEB-04
LOC: OOSTZAAN, KOLKWEG

Dronken automobilist ramt ANWB paal

Een 24-jarige automobilist uit Krommenie werd door de politie aangehouden, omdat hij onder invloed van drank tegen een ANWB paal was aangereden. De man blies op het bureau 675 ug/l, ruim drie maal zoveel als is toegestaan. Zijn rijbewijs werd ingevorderd.
Zijn passagier, een eveneens 24-jarige Krommenieër, werd aangehouden wegens openbare dronkenschap, het niet voldoen aan een bevel of vordering en belediging. De man wilde perse in een politieauto meerijden naar het bureau, maar dat werd uiteraard niet toegestaan. Toch probeerde hij een aantal malen in een politieauto te stappen. Hij weigerde zich te verwijderen, riep beledigingen naar de agenten en maakte obscure gebaren. Daarop werd hij aangehouden en ter ontnuchtering ingesloten. Zijn vriend werd na verhoor weer in vrijheid gesteld.
07:01 06-FEB-04
LOC: ZAANDAM, DE WEER

Politie zoekt getuigen van gewapende overval

De politie is op zoek naar getuigen van een gewapende overval op een tankstation. Een medewerkster van het station had dit juist geopend en plaatste enkele spullen buiten. Toen zij weer naar binnen ging liep er een man met haar mee, die haar vervolgens met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp bedreigde. Daarop liep de man naar de kassa en nam daaruit wisselgeld weg. De man verdween daarna in een onbekende richting. Het is niet bekend of hij daarbij een voertuig gebruikte. Getuigen kunnen bellen met de centrale recherche via 0900-8844.
De dader betrof een Zuid Europees of Noord Afrikaans type en was tussen de 20 en 30 jaar oud. Hij was 1.65 m tot 1.75 m lang en had volle zwarte wenkbrauwen. Hij droeg een donker vest of trui met een capuchon, die hij steeds over zijn hoofd trok. De politie heeft een onderzoek naar de dader gestart. Voor de medewerkster werd slachtofferhulp ingeschakeld, omdat zij zeer geëmotioneerd was door de overval.

08:39 06-FEB-04
LOC: WORMERVEER

Ruitentikker actief in Wormerveer

In de afgelopen week werden acht ruiten, waarvan zes grote winkelruiten van vijf bij twee meter, vernield. De ruiten werden niet met stenen ingegooid. In alle gevallen bevonden zich kleine gaatjes in de ruiten, veroorzaakt door een nog onbekend scherp voorwerp. Afgelopen nacht werd dit voor de derde keer gedaan bij een snackbar aan de Cor Bruijnweg. Ook een snackbar, een rijschool en een kapsalon aan de Wandelweg, alsmede een winkel op de Zaanweg werden slachtoffer. De politie vermoedt dat het om dezelfde dader gaat en roept getuigen op te bellen naar het wijkteam Wormerveer via 0900-8844.

EINDE

---- --