Algemene Inspectiedienst (AID)

Reewildstrikken aangetroffen in Smallingerland
Kerkrade, 6 februari 2004

Afgelopen woensdag 4 februari heeft de Algemene Inspectiedienst (AID) in de gemeente Smallingerland (Fr.) een proces-verbaal uitgereikt voor het plaatsen van reewildstrikken. De 27 strikken werden aangetroffen op zogenoemde reewissels (paadjes die veelvuldig door reeën worden gebruikt). De eigenaar van de percelen verklaarde dat hij veel schade had door de reeën en daarom sinds oktober de strikken had gezet. In de Flora- en faunawet is aangegeven dat het vangen van beschermde inheemse diersoorten met een niet geoorloofd middel verboden is.

De controle vond plaats in het kader van de zogenoemde toezichtkring Friesland. Dit een samenwerkingsverband tussen AID, politie en alle buitengewone opsporingsambtenaren die werkzaam zijn in het groen. De controle werd uitgevoerd door een flora- en faunacontroleur. Dit zijn vrijwilligers in dienst van de AID met een opsporingsbevoegdheid gericht op de Flora- en faunawet.

De aangetroffen strikken waren opgesteld op een terrein waar coniferen en andere heestersoorten werden gekweekt. De eigenaar van het perceel bekende dat hij de reewildstrikken had geplaatst. Hij heeft vervolgens de opsporingsambtenaren verwezen naar een ander perceel waar eveneens strikken waren opgesteld. De man verklaarde hij dat hij nog niets gevangen had. Ook had hij geen andere maatregelen getroffen om reewildschade te voorkomen (bijvoorbeeld rasters).

Alleen voor de media. Met vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot één de persvoorlichters van de Algemene Inspectiedienst, tel. 045 - 5466223, 06 - 21522449 of 06 - 48132318.