Algemene Inspectiedienst (AID)

Extra controles Besluit Glastuinbouw
Kerkrade, 6 februari 2004
De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is deze week gestart met extra controles naar de naleving van het Besluit Glastuinbouw. Het gaat om 150 controles door het gehele land die inzicht moeten geven in hoeverre de glastuinders een correcte opgave hebben ingediend van het gebruik van bestrijdingmiddelen, meststoffen en energie.

De onderzoeken worden uitgevoerd in afstemming en samenwerking met de waterschappen en gemeenten van het gebied waarin de bedrijven gevestigd zijn. Er wordt in de controles gekeken naar de juistheid van de opgave van het jaar 2002.

Het Besluit Glastuinbouw is sinds april 2002 van kracht. Het besluit is een uitvloeisel van een convenant tussen overheid en bedrijfsleven om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen en energie te verminderen. Iedere tuinder is verplicht om jaarlijks te rapporteren hoeveel werkzame stoffen van bestrijdingsmiddelen, stikstof, fosfaat en energie is verbruikt. Aan de hand van de gegevens die de sector aanlevert, bepaalt de overheid of de gestelde gebruiksnormen uit het besluit haalbaar zijn. De controles van de Algemene Inspectiedienst moeten duidelijk maken of de gerapporteerde gegevens correct zijn.

Aan de hand van enkele criteria zijn over het hele land 150 glastuinbouwbedrijven geselecteerd, die gecontroleerd gaan worden. Het gaat om 75 groentetelers en 75 siertelers met een oppervlakte van meer dan 10.000 m2. Het betreft hier teelten met een relatief hoog gebruik van bestrijdingsmiddelen, waarbij de telers een laag verbruik hebben opgegeven. Na een administratieve controle kan er een nader onderzoek op het bedrijf plaatsvinden.

Afhankelijk van de aard van de geconstateerde overtredingen zal er bestuursrechterlijk (door de gemeenten of waterkwaliteitsbeheerders) en/of strafrechterlijk (door de AID) worden opgetreden.

Alleen voor de media. Met vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot één de persvoorlichters van de Algemene Inspectiedienst, tel. 045 - 5466223, 06 - 21522449 of 06 - 48132318.