Dienstenbond CNV

Nieuwe voorstellen voor onderhandelingen CAO VPB 05-02-2004

In de afgelopen weken hebben we veel reacties ontvangen op de concept-voorstellen van de CNV Dienstenbond voor de nieuwe CAO VPB. De voorstellenbrief is daarop aangepast.

Uit de reacties van leden is door ons de conclusie getrokken dat er meer geregeld moet worden omtrent veiligheid. Dit hebben we concreet gemaakt, door het voorstel om als CAO-partijen te regelen wanneer er extra middelen beschikbaar moeten zijn. Denk daarbij aan handboeien en kogel- en steekwerende vesten.

Parttimers
Ook is door leden extra aandacht gevraagd voor de situatie van parttimers die geacht worden (veel) meer uren beschikbaar te zijn dan wat het arbeidscontract voorschrijft. De vrije tijd, vanwege een baan die kleiner is dan 160 uur per periode, wordt zo door de werkgever gebruikt/misbruikt. Dit gedrag van werkgevers willen we tegen gaan door het begrip Parttime Vrije Dag in het rooster op te nemen: dagen of dagdelen waar een werkgever gewoon niet aan mag komen. De voorstellen zijn, namens u, toegelicht in de eerste onderhandelingsronde op 22 januari.

Ook de VPB heeft haar voorstellen toegelicht. Enkele opvallende punten:

* De werkgevers willen graag een 'model Sociaal Plan' in de CAO opnemen om te kunnen gebruiken als de situatie zich voordoet dat een contract tussen twee werkgevers wisselt.
* De werkgevers willen de zakelijke kilometers vergoeden tegen 18 ct/km. en daarmee de regeling versoberen.

* De werkgevers willen meer flexibiliteit bij het inplannen van ADV dagen, alhoewel dit voorstel nog meer uitgewerkt moet worden.
* De werkgevers wensen vereenvoudiging in de reiskosten regeling. Daarbij zou in de woon-werkregeling de drempel van 0-10 kilometer kunnen vervallen.

De volgende onderhandelingsronde staat gepland op 12 februari aanstaande. Na afloop wordt u uiteraard weer door ons geïnformeerd.

Vragen?
Meer weten? Neem voor vragen contact op met de onderhandelaar namens de CNV Dienstenbond, Harry Gerding, tel: (023)5651052 of email: h.gerding@cnvdibo.nl.

Tenslotte
Verspreiden of kopiëren van deze tekst is prima. Collegas die nog geen lid zijn kunnen vrijblijvend een informatiepakket opvragen via tel: (023)5651052. Kijk ook eens verder op onze site. Bijvoorbeeld bij 'De CNV Dienstenbond'.